Demoproject ’03 :: zij die het gaan maken, groeten u

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men repeterende bands tegen. Sommige daarvan drijven op talent en hard werk, andere vooral op goede voornemens. Wij zochten en vonden voor u alvast drie bands die u beter in het oog houdt in de nabije toekomst. Als u hun doorbraak mist, zal het alvast niet aan ons gelegen hebben.

Absynthe Minded is van het eenmansproject van singer-songwriter Bert Ostyn uitgegroeid tot een heuse band. Via een tussenstap als Absynthe Minded Quartet speelt de groep nu in een vijfmansbezetting met o.m. violist Renaud Ghilbert. Na een aantal demo’s kwam de ep History Makes Science Fiction, waarvan enkele nummers door niemand minder dan Geoffrey Burton werden geproduceerd. Humo was meteen vol lof over de Gentenaars.

De muziek die Absynthe Minded brengt valt het best te omschrijven als sterk-jazz-getinte pop. Naar eigen zeggen gaan de invloeden van Tom Waits tot Parijse swing uit de jaren dertig. Nummers als het bluesy "Jean-Baptiste Is The Howling Wolf" en "Pretty Horny Flow" (de titel zegt alles) blijven onvermijdelijk in uw achterhoofd rondspoken. U weze gewaarschuwd.

Goddeau: Hoe voelt het om naar voren te worden geschoven als een van de meest belovende bands in Vlaanderen?
Bert Ostyn: "Het is natuurlijk een mooi compliment, al zijn we daar niet echt mee bezig."

Goddeau:Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst
Ostyn: "Eerst en vooral willen we onze full-cd afwerken en uitbrengen, en in alle clubs ter lande het beste van onszelf geven. We hebben een drang om nooit stil te blijven staan. Er zijn een aantal nieuwe nummers die we live willen uitproberen, we zijn benieuwd hoe het publiek er zal op reageren."

Goddeau: Tot waar reikt de ambitie van Absynthe Minded?
Ostyn: "We willen ons in hoofdzaak wijden aan de muziek en daarvan proberen te leven. Daarbij willen we optredens in het buitenland proberen te versieren en zien of ze ook daar de absynthe vibe voelen. Tenslotte zouden we graag platen opnemen in onze eigen studio, maar ik vrees dat daarvan voorlopig nog geen sprake is."

Goddeau: Hebben jullie al uitzicht op een platencontract?
Ostyn: "Platenfirma’s werken vaak niet meer met jonge bands en zeker in deze crisisperiode nemen ze geen enkel risico meer. Ze geloven er gewoon niet in. Enkel fucking Idool 2004 wordt nog getekend. De plaat zal uitkomen op ons eigen Keremos-label en we hebben een publishing-deal met EMI. Het zou zo moeten lukken."

Goddeau:Waarin ligt de sterkte van jullie groep?
Ostyn: "Voornamelijk in de liefde voor muziek en het feit dat we allemaal goede vrienden zijn."

http://www.absyntheminded.be/

Wie naar Sutrastore gaat kijken en meent dat hij die mooie zangeres nog gezien heeft, zit er niet ver naast: Kaat Arnaert is de zus van, jawel, Geike Arnaert van Hooverphonic. Sutrastore beschikt over de bijzondere gave de grenzen van het experimentele af te tasten zonder ooit het melodieuze uit het oog te verliezen: ze brengen warme triphop die drijft op zweverige stemmen en perfect geplaatste beats. Het leverde de band alvast een hoop successen op in wedstrijden als Westtalent en Studio Brussel’s Demopoll en een eerste plaats in de Vitaminic-charts(vitaminic.com) voor hun nummer "Time". In het kader van het 100% Puur-project van Poppunt deden ze een aantal optredens met onder meer Sioen.

Goddeau: Hoe voelt het om naar voren te worden geschoven als een van de meest belovende bands in Vlaanderen?
Christophe Calis (gitaar, zang…): "Het doet ons plezier. Als indiegroep zijn de middelen om promo te voeren beperkt. Elke vorm van aandacht voor onze muziek is dus meer dan welkom. We zijn er dan ook dankbaar voor."

Goddeau: Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
Calis: "Ergens tijdens januari 2004 verschijnt de debuutsingle. Het wordt eigenlijk een dubbele single, met de nummers "Clouds" en "Time". Daarnaast is onze eerste ep momenteel zo goed als afgewerkt en willen we die dus ook zo snel mogelijk loslaten op de wereld. De opnames en productie zijn in handen van Stef Van Alsenoy en over die samenwerking zijn we uitermate tevreden. Voor een full-cd zouden we die natuurlijk het liefst willen verderzetten. Ideeën voor songmateriaal zijn er in overvloed, al zijn de middelen voorlopig nog heel beperkt. Maar dat komt wel goed. En natuurlijk willen we optreden: hoe meer hoe liever.

Goddeau: Tot waar reikt de ambitie van Sutrastore?
Calis: "We willen in de eerste plaats mooie muziek maken en ons amuseren. En natuurlijk zo goed worden als we maar kunnen worden. We beseffen ook wel dat we nog veel kunnen groeien als band en als muzikanten, maar dat zal enkel gebeuren door te spelen, te spelen en nog eens te spelen. Als we op onze manier wat schoonheid kunnen toevoegen aan deze wereld vinden we dat al meer dan genoeg. En als we daar op termijn ook van zouden kunnen leven, zodat we er fulltime mee bezig kunnen zijn, dan is onze droom helemaal in vervulling gegaan."

Goddeau: Hebben jullie al uitzicht op een platencontract
Calis: "Neen. We gaan ons materiaal voorlopig uitbrengen bij Je m’en fish (België) en AKH Records (Holland), en daar voelen we ons prima bij. Het zijn twee heel kleine labels die ons 100% artistieke vrijheid geven. Een platendeal kan interessant zijn omdat je op die manier aan een plaat kunt werken met een echt budget, maar we willen onze creatieve vrijheid op geen enkele manier laten beknotten. Bij een goede deal zouden onze mogelijkheden natuurlijk wel heel wat groter worden. We bouwen een eigen muziekstudio en we zouden graag echt goeie videoclips toevoegen aan onze muziek. Voor ons is video een even waardevolle kunstvorm als muziek en geen commerciële verpakking om muziek te verkopen. Maar om videoclips te maken en een eigen studio te financiëren zijn middelen nodig…"

Goddeau:Waarin ligt de sterkte van jullie band?
Calis: "In de instrumenten en invloeden die we gebruiken. We combineren een laptop en synths met gitaren, accordeon, melodica, … Daarbovenop plaatsen we het mooiste instrument dat er is: de menselijke stem. We luisteren ook naar veel verschillende muziekgenres. Wij laten ons evengoed inspireren door bands als Massive Attack, Portishead, Lali Puna, Aphex Twin, Laub en AGF als door Mozart of J.S. Bach, traditionele Oosterse muziek en genieën als Ravi Shankar en allerlei vormen van wereldmuziek. Daar proberen we intuïtief ons ding mee te doen."

http://www.sutrastore.com/


Hoeveel bands kent u die songs schrijven over tiramisu op het tafellaken? Tomàn doet het alvast wel (" Red White Tears"). De West-Vlaamse band brengt postrock, maar neemt zichzelf, in tegenstelling tot veel gelijkaardige bands, niet al té au sérieux. Naast een plaatsje op Leffingeleuren en op de Demopoll Harvest 2003-cd, was een passage in Duyster één van de voorlopige hoogtepunten van de band. Vergelijkingen met Grandaddy zijn bij Tomàn nooit veraf. De gitaren eisen in elk nummer van de band een prominente rol op. Demo/ep Malin Head moet naar verluidt een springplank worden en blijkt daar vooralsnog bijzonder goed in te slagen. Wedden dat we deze kerels nog vaak terughoren op een koude zondagavond tussen tien en twaalf?

Goddeau: Hoe voelt het om naar voren te worden geschoven als een van de meest belovende bands in Vlaanderen?
Tomàn: "Het vleit ons natuurlijk, het tegendeel beweren zou ijdel zijn. Nu maar hopen dat we de belofte kunnen waarmaken."

Goddeau:Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
Tomàn: "Zoveel mogelijk spelen en liefst ook een aantal zomerfestivals en mooie voorprogramma’s doen (zoals binnenkort op 29 januari voor Twinemen in Le Grand Mix in Tourcoing (F),…). Verder gaan we in de Kerstvakantie ook opnemen in de studio en gewoon thuis. Het is de bedoeling om zo nu en dan liedjes op te nemen. We kunnen ons geen 4 weken ineens vrijmaken om alle songs op te nemen, dus doen we het zo. Thuis kun je ook meer relaxed werken en meer dingen uitproberen. We hopen tegen de herfst 2004 genoeg materiaal te hebben om er een full-cd uit te distilleren en daarmee naar een label te stappen of een distributeur te vinden. We zien wel."

Goddeau: Tot waar reikt de ambitie van Tomàn?
Tomàn: "Mensen raken met onze muziek. Mensen blij maken met een knappe cd of een goed optreden. Al de rest is bijkomstig."

Goddeau: Hebben jullie al uitzicht op een platencontract
Tomàn: "In deze barre tijden is het al extreem moeilijk om aan optredens te raken, laat staan aan een platendeal. Neen dus, maar daar liggen we voorlopig niet van wakker. Natuurlijk zouden we heel graag iemand vinden die ons kansen geeft, maar labels spelen liever op veilig, denk ik. Er zijn wel een paar mensen die wij hoog inschatten, die onze muziek goed vinden en dat stemt ons alvast hoopvol. Bij deze dus, platenbonzen aller landen: wij zijn vragende partij!"

Goddeau: Waarin ligt de sterkte van jullie band?
Tomàn: "Moeilijke vraag. Op het gevaar af sentimenteel te klinken: als we samen spelen en je voelt dat het klikt, dat het werkt: voor die momenten doen we het. Je voelt dat in je ballen, dat gaat diep. Die blik van ’Yes, dit klinkt mooi’ of de warmte die uitgaat van een publiek dat zich amuseert, dan vergeet je weer dat je straks die versterkers weer in en uit de auto moet sleuren. Dan genieten we voor de volle honderd procent en daar kunnen wij dan uren over doorzeveren. Dat samen genieten en tegelijk beseffen dat we nog veel kunnen groeien, dat houdt ons bezig."

http://www.toman.be.tf/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 9 =