Cavemen Speak :: Tell All Residents

Terwijl het vorige album Shadowanimalssolos één lange bezwerende trip werd, weet Cavemen Speak op Tell All Residents perfect te doseren. Op een kleine veertig minuten bundelen dAN & the iDIOT, Siaz en The Homesick Nomad opnieuw hun krachten waarbij de sterktes van de drie ten volle aangewend worden voor een album dat bij ons insloeg als een splinterbom.

In 2003 lieten de Kortrijkse avanthoppers Cavemen Speak opnieuw van zich horen met het sterke drieluik Shadowanimalssolos waarbij de drie leden, Siaz (toen nog The Boring Siaz), The Homesick Nomad en dAN & the iDIOT elk de tijd en plaats kregen om hun eigen ideeën uit te werken binnen één album. De solo-uitstapjes hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen, want op Tell All Residents spreekt Cavemen Speak opnieuw uit één indrukwekkende mond.

Het album opent onmiddellijk sterk met "Basic Instinct", dat opent als een klassieke track van the Homesick Nomad, gedragen door zijn klaaglijke zang en ijle pianoklanken tot een beat ingezet wordt en Nomad zijn ware aard als rapper onthult. Op de tweede track "Save The Day" valt vooral de aan kinderrijmpjes verwante zanglijn van dAN & the iDIOT op die zich af lijkt te zetten tegen de melancholische gitaarklanken. "One 21st Century Slowdance" lijkt dan weer leentjebuur te spelen bij grime, met een verstoorde snelle beat en een metalgitaar die op een te hoog toerental afgespeeld wordt. Op papier misschien een gruwelijke combinatie die eerder aan "Ain’t Talking About Dub" doet denken, maar na de eerste luisterbeurt alvast één van onze favorieten.

Drie tracks ver en nu al roepen we luidkeels "Anticon!" Het kruit is gelukkig nog niet verschoten, want ook op de volgende tracks happen we geregeld naar adem in het volle besef dat dus ook uit de Vlaemsche klei zoiets groeien kan. Het gebruik van de akoestische gitaar doorheen het hele album is trouwens opvallend te noemen en roept dan ook onwillekeurig referenties op naar Oaklandazulasylum, het soloalbum van Why? van cLOUDDEAD. Cavemen Speak weet door een sterkere inbreng van hiphop echter haar eigen stem te behouden.

Niet alleen de inbreng van de akoestische gitaar noch de gebruikelijke gastoptredens van ander schoon volk als Epic, Josh Martinez, Marcus Graap of Bleubird maken dit tot een sterk album, maar wel de chemie die tussen de drie leden hangt. Hoewel elk zijn eigen unieke stijl heeft, lijkt de samenwerking nog nooit zoveel vruchten afgeworpen te hebben. Melancholie lijkt deze maal wel het codewoord geweest te zijn: nu eens slaand, dan weer zalvend of voorzichtig opgetogen wordt de waanzin van Shadowanimalssolos verlaten.

Met "Tell All Residents" bewijst Cavemen Speak eens te meer dat we niet alleen naar het buitenland dienen te kijken om grote meneren aan het werk te horen. Langzaam maar zeker begint trouwens ook de eigen Vlaamse pers het talent van deze groep in te zien. Het kan en mag dan ook alleen maar een kwestie van tijd zijn vooraleer Cavemen Speak de plaats in de muziekwereld krijgt die ze verdient, want meer nog dan avanthop is dit vooral een gedurfde, gesmaakte en geslaagde hiphop plaat te noemen die ons zonder meer wegblies. Hadden we dit album een maandje eerder ontdekt, dan had onze top drie voor 2004 er alvast heel anders uitgezien. En die van u?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie − drie =