Githead :: Headgit

Hoeveel tijd kan je met je partner doorbrengen zonder dat het de relatie schaadt? Malka Spigel en Colin Newman zijn bijna twintig jaar getrouwd, hebben een eigen platenlabel en sinds kort ook samen een nieuwe groep. En wij maar denken dat je werk en privé altijd strikt gescheiden moest houden.

Voor de tiende verjaardag van hun platenlabel Swim~, vormden Spigel en Newman een gelegenheidsgroep met vriend des huizes Robin Rimbaud aka Scanner. Deze samenwerking beviel hen zo goed, dat ze besloten ermee door te gaan. Dat Rimbaud het resultaat ideaal vindt voor Tupperware-parties voorspelt echter niet veel goeds. Dat Goddeau het met hem eens is, nog minder.

Het trio heeft een lange voorgeschiedenis, wat aan Headgit te merken valt. Het geheel klinkt als een saus waarin te weinig werd geroerd. Iedereen binnen Githead lijkt zijn eigen ding te doen zoals hij of zij het al jaren gewend is. De sporen van Wire en Minimal Compact zijn overduidelijk. Alleen Rimbaud heeft voor enige opfrissing kunnen zorgen met de alledaagse elementen, die een rode draad vormen in zijn werk. Dit keert ook hier terug in de teksten die zijn opgebouwd rond fragmenten uit tijdschriften, reclameboodschappen en zelfs spam-mail. Verder dan dat reikt zijn invloed echter niet.

Newman heeft met zijn stem al meermaals leuke dingen gedaan, maar deze keer zijn de nummers waarop hij zijn mond houdt het best. "Reset" opent de plaat met een fijn ritme en funky gitaren. Het is een lichtvoetig nummer, net zoals de overige vijf, waar vast niemand iets op tegen heeft. Bij de volgende vier nummers past Newmans rauwe stem er echter niet bij. Ze doet te hard aan Wire denken en botst met de gladgepolijste muziek. Alleen de instrumentale afsluiter "12 Buildings" valt weer te pruimen. De beats zijn hier achterwege gelaten, waardoor je met een zucht van opluchting eindelijk terug tot rust komt.

Als voorsmaakje voor het eerste full album weet Headgit niet te overtuigen. Githead zal toch met enkele aangename verrassingen uit de hoek moeten komen om ons, dit voorjaar, juichend te doen opspringen van onze stoel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − 4 =