Tom Helsen :: More Than Gold

“Het mag nu wel gaan gebeuren voor mij”, liet Tom Helsen zich onlangs ontvallen: “dit is mijn derde plaat, ik ben acht jaar bezig.” En hij mikt meteen hoog. More Than Gold wil hij, en dat treft: met het materiaal op zijn nieuwste kan hij een hele edelsmederij beginnen zo hij wil. U mag dus wel eens beginnen luisteren, ja, want Tom is doing great indeed.

Hij specialiseerde zich altijd al in parels, Tom Helsen, maar vaak waren ze te ongepolijst om hun ware schoonheid te laten uitkomen. ’s Mans vorige worp Tom Is Doing Great had daar met name zwaar onder te lijden: er stonden wel twee prachtige — door Joost Zweegers geproducete — singles op met “When Marvin Calls” en de titeltrack, daarna werd het ondergeproduced huilen met de pet op.

Die angstig ingehouden adem mag er echter weer uit: dat euvel is op More Than Gold verholpen, met dank aan producer-arrangeur Yannick Fonderie. Alle songs krijgen hier de muzikale inkleuring die ze verdienen. Het gevolg is dat Helsen hier de keuze heeft uit — ruw geschat — acht singlekandidaten op tien nummers. En dat wil niet zeggen dat die laatste twee slechte nummers zijn. Hoogstens nèt dat beetje minder instant-meezingbaar.

”Goodbye” en “Out Of Something” kunt u natuurlijk al achterstevoren fluiten, en dat is niet meer dan terecht. Maar u kunt meer krijgen: het met een angeliek refrein gezegende “Don’t Let Them Get You Down”, “More Than Gold” met zijn pulserende strijkers of het prachtig openbloeiende “Love And A Bad Chase”. En dan is er natuurlijk de huisfavoriet: het huppelende “Rocket”. Eenvoudig, tot de essentie herleid, maar het schildert een glimlach op ons gezicht die er niet snel meer af gaat.

Kippenvel krijgen we dan weer van “Something Great” dat aan Helsen en zijn akoestische gitaar genoeg heeft. Het is typisch zo’n nummer dat zich na één beluistering al vast haakt in je geheugen en zich daar stevig installeert als betrof het een vet betalende huurder. Na één beluistering voelde het al vertrouwd aan, nu weten we terug waarom: die huivering voelden we al toen we het nummer in première hoorden toen Helsen als voorprogramma Venus In Flames helemaal naar huis speelde, nu bijna een jaar geleden. Dàt maakt der Tom immers zo great: die overgave, die absoluut passie. Hier speelt een man die hart en ziel in zijn nummers legt. Waarvoor hulde.

Helsen moet het niet hebben van vergezochte thematiek. Wat hem boeit, en ons recht in de ziel raakt, zijn herkenbare situaties. “Jongen en meisje”, en alle miserie die dat met zich meebrengt. Meer moet dat niet zijn. Dit is pure herkenbaarheid, recht uit het hart. More Than Gold biedt u tien eenvoudige liedjes aan die helder zijn als diamant en één uitgelezen cover van "Hotellounge (Be The Death Of Me)" van dEUS als bonus. Een mens moet al héél erg onsympathiek veeleisend zijn om daar geen genoegen mee te nemen. En dat kunnen we ons van een goddeaulezer niet inbeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − 11 =