Midlake :: Bamnan And Silvercork

Hoge bomen vangen veel wind en het spreekt dus voor zich dat Thom Yorke’s zanglijnen vroeg of laat wel eens tot in de perfectie geïmiteerd zouden worden. Dat deze geweldenaars vanuit het hol van de duivel Texas zouden opereren was wél even schrikken. Toch is het ons een hele eer u Midlake’s Bamnan And Slivercork te mogen voorstellen.

Met openingstrack "They Cannot Let It Expand" was Midlake hier al direct goed voor de slappe lach. U herinnert zich vast en zeker hoe Thom Yorke tijdens zijn astma-aanval in "Idioteque" zonder adempauzes en op endless repeat waarschuwde voor de "Ice age coming, ice age coming…". "They Cannot Let It Expand" volgt hetzelfde scenario als perfecte parodie en bevat welgeteld twee keer zoveel tekst als titel.

Gelukkig is Bamnan And Slivercork véél meer dan parodie. De vocalen mogen dan nog als constante gelden, wij vinden het vooral interessant om getuige te zijn van een transatlantische ontmoeting tussen de samplerock van Eels, Sparklehorse en Grandaddy aan de éne kant en de British touch aan de andere kant.

De internationale pers heeft haar mond vol over gelijkenissen met de Flaming Lips en Mercury Rev, maar naar onze bescheiden mening is dat slechts de helft van de waarheid. Het is de kruisbestuiving tussen de continenten die Midlake maakt tot wat het is: een op maat gesneden delicatesse voor het allesvretende Europa.

Natuurlijk is er meer nodig dan geknoei met stijlen. Sterke songs bijvoorbeeld. Ook hier mogen we echter met veel plezier aankondigen dat Midlake een feilloos parcours aflegt. "Balloon Maker" en "Kingfish Pies" staan bol van degelijke lyrics terwijl "They Cannot Let It Expand" het met een paar regels voor elkaar krijgt.

Bamnan And Slivercork is ook een album dat je het gelukzalige gevoel geeft constant dezelfde fijne band te horen. Geen minderwaardige songs en een band die er staat met een eigen geluid. Eén die nog het best te vergelijken is met de dromerige Grandaddy maar zelfs daarin haar volledige definitie niet kan kennen.

Moet er ook altijd gemeten en vergeleken worden? Feit is dat we om het even welke liefhebber van voornoemde referenties en halve referenties probleemloos van Bamnan And Slivercork zien genieten. "Geniaal" is wellicht een té groot woord, maar laat deze Texanen gerust Europa binnenvallen, we zullen er niet onder lijden. Wat kan de toekomst toch mooi zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf − negen =