Arrested Development :: Among The Trees

Speech is de spil van Arrested Development. Na een bittere breuk zes jaar geleden en verschillende soloprojecten, heeft hij Arrested Development nieuw leven ingeblazen. De groep haalt nog steeds de mosterd uit jaren "zwarte" muziek met een unieke mix van reggae, funk, soul, jazz, blues en rock. Among The Trees is dan ook een indrukwekkend album geworden.

Among The Trees van Arrested Development lag hier al enige tijd om aandacht te schreeuwen. De groep die ooit het "Oom Tom"-stigma kreeg naar aanleiding van hun eerste album en positieve boodschap, was ons vooral bekend van haar hitsingle "Mr Wendal". Met de nodige scepsis aanhoorden we het album dan ook een eerste maal om tot de verrassende conclusie te komen dat dit toch wel een leuk plaatje is.

"A Lotta Things To Do" heeft een heerlijke jazzmelodie met vrolijke trompetten en een knappe percussie in het refrein. De toon is onmiddellijk gezet voor een vrolijk album. "Esmerelda" knipoogt naar de Old Skool met haar afgemeten drums en gitaar. "Luxury (Part I)" en het nogal overbodig apart geplaatste "Luxury (Part II)" tappen uit eenzelfde vaatje. Gelukkig komt de single "Honeymoon Day" soulvollere stal. Na alle plastic soul die we onder de noemer R’n B te horen gekregen hebben, is dit naar Motown knipogende nummer een verademing. Waarom het overbodige "Honeymoon Prelude" er aan toegevoegd werd, is ons een raadsel. De eerder kige ode aan het huwelijk die tegenover het nogal lege one-night-standverlangen wordt geplaatst, bedekken we hierbij even met de mantel der liefde.

"Wag Your Tail" is een twijfelgeval. Het nummer opent sterk maar de stroperigheid die van de violen druipt, laat ons meer dan één wenkbrauw fronsen. Het vakmanschap van de groep zorgt er evenwel voor dat dit nummer niet aan een overkill ten onder gaat. Een nummer dat menig melig moment zal — euh — opvrolijken zonder dat u er als een volslagen randdebiel bij hoort te staan. Dumpen die R. Kelly-backcatalogue dus. "Calling All Ghetto Children" mikt op uw heupen door haar geflirt met de juiste funk: opzwepende percussie en een trompet die duidelijk het voorplan verkiest maken samen met een loopse baslijn het geheel af.

Het Afrikaans aandoende "Among The Trees" lijkt volgestouwd te zijn met percussie-instrumenten maar de densiteit komt alles behalve storend over. De trilogie "Baba" vermengt funk, soul en jazz tot een intrigerend geheel en is een ode aan de éénenzeventig jarige Baba Oje, de spirituele leidsman van de groep.

De ruige "brothers" zullen wel bij het machogelul van 50 Cent en zijn G-Unit zweren terwijl de blanke "kids" en masse het deprimerend zwakke D-12 aan het hart zullen drukken, maar wij zweren op zo een moment bij Arrested Development. Ze hebben met Among The Trees immers een intelligent album uitgebracht zoals we er veel te weinig horen. De muzikanten musiceren op een hoog niveau en spil Speech weet het beste uit ze naar boven te halen. The Black Eyed Peas mogen met Elephunk dan wel een hit onder de arm hebben, het zal Among The Trees zijn dat wij binnen tien jaar nog eens opleggen zonder het gevoel te hebben naar een gedateerd album te luisteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − vijf =