Ambrozijn :: Botsjeribo

Folk op goddeau? We raakten al weg met Levellers en Laïs, doe dus nu niet alsof u uit de lucht valt. We zullen u zelfs meer vertellen: af en toe staan wij hier te luchtfiedelen in onze keuken. Folk of niet, als het goed is zullen we het namelijk gezegd hebben. En trouwens: het was dit weekend Dranouter en daar gaat u ook zonder blozen naar toe.

Op haar vijfde plaat slaat Ambrozijn nieuwe paden in. Gedaan zijn de hoogdagen van de Vlaamse Folk en dus werd grote platenfirma Virgin verruild voor het kleinere en leuk genaamde Kloefmusic. Ook de samenwerking met Ludo Vandeau is stopgezet en de groep opereert opnieuw als trio. Gitarist/multi-instrumentalist Tom Theuns neemt terug de vocalen voor zijn rekening, achter de knoppen kroop Fritz Sunderman (uit de begeleidingsband van Laïs).

Muzikaal slingert Ambrozijn van traditionele folk naar meer chanson en singersongwriterij. En ze zetten je graag op het verkeerde been. Zo is de prachtige opener "Like I Was To Blame" mijlenver verwijderd van het gefiedel van "Scottisch For A Happy New Year", terwijl daartussen tweede single "The Days In Robin’s House" alweer een beetje anders staat te wezen. Geen paniek echter: dit hotst en botst niet. Ambrozijn gaat breder dan het krappe folkhoekje maar gaat zichzelf ook niet tegenspreken. De voeten blijven stevig in de rootsmuziek geworteld, maar vanuit die positie wordt al eens heel erg schuin geleund om bij een ander genre te kijken. Zo ademt "The Disciple Song" bijvoorbeeld iets uit van een jazz-ballad

Dat maakt Botsjeribo ook voor niet-verstokte-folkliefhebbers als uw dienaar verteerbaar. "A Song" is een prachtig nummer, maar wordt verstoord door iets te prominent gefiedel (en komende van iemand die ooit een zware Levellersfan was, kan dat tellen). Dat wordt echter snel goedgemaakt door zoveel betere momenten als het poppy "Hopping". In de reeks zwaar folky vinden wij "Tomorrow’s Memory" overigens wel zwaar te pruimen, net als de instrumental "Doudelyoudo?"

Samengevat — want het is al laat en de buren hebben geen zin in een Boombal — : Botsjeribo telt erg leuke nummers en zeker in het begin een paar erg sterke nummers, maar even vaak moet je al heel erg in de mood zijn voor een stevig volksdansfestijn. Als u echter af en toe van die momenten heeft: aan te schaffen plaatje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − 1 =