Groep Jezus :: This Land Is Ours

"A Rush and a push and this land is ours", zong Morrissey ooit, en het zou ons niet verbazen als olijke treurwilg Iwijn Segers daar de inspiratie haalde voor de titel van het nieuwste Groep Jezus-album. Ook hun tweede plaat bulkt van de pathos en wentelt zich melodramatisch in het zelfmedelijden. Maar dan toch ook: "I’m so happy that you’re mine". Er mag al eens verliefd geglimlacht worden.

Groep Jezus ademt de charme van een hobbyclubje uit, en of het ook meer dan dat is, is maar de vraag. Maar zelf een hobbykwestie zijnde, weten we bij goddeau dat een hobby met passie en sérieux kan uitgeoefend worden. Een welgemeend "Respect" kloppen wij dus op onze borst bij het horen van This Land Is Ours.

Net als op hun debuut Turn Up Speed Our Show Me Love grossiert Groep Jezus op This Land Is Ours in het soort luisterliedjes dat een vaag country-gevoel verbindt met rock en folk. Voeg daar nog eens de melancholieke, nog geen klein beetje naar Morrissey zwemende stem van Segers bij en je krijgt een zomercocktail van jewelste.

Het is de ultieme paradox: Groep Jezus verzuipt in de weemoed, maar ze wordt het best gesmaakt met een verzaligde glimlach om de lippen. Zoals in de ooit heel lang vooruitgeschoven single (2002? 2003?) "Feel It" waar een kreunend "I never had the guts, boy/I wasn’t strong enough" joyeus gecounterd wordt door het refrein met zijn vrolijk en absoluut niet ironisch "it’s a wonderful day". Van dat zelfde heerlijke up tempo oh wat is het leven mooi-gevoel zijn "Teenage Boys Will Come" en "Bigger Is Better". Huppelliedjes die het leven glans geven.

Van een dramatischer kaliber zijn dan weer "My Alarm Goes Off When You Cry" en het van de Zweedse Harpo geleende "Moviestar". Maar het kan ook simpel, eenvoudig en van zo’n warmte dat smelten de enige optie is. Voor "I’m So Happy That You’re Mine" hebben we maar één woord: zwijmelnummer. U kunt daar problemen mee hebben, maar dan kennen wij u niet meer.

Het is geen toeval dat net Pascal Deweze één van de gastmuzikanten is op deze plaat dus. Net als zijn Sukilove is de tweede van Groep Jezus zo’n zomerplaatje dat een glimlach op de lippen schildert. This Land Is Ours nodigt uit tot meewiegen en stilletjes genieten. Een ideale soundtrack om, in het gras gelegen, uw geliefde eens dicht tegen u aan te drukken en iets liefs in haar oor te fluisteren. Let there be summer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 − twee =