Boerke 2 (De Poortere)

Twee jaar nadat het eerste deel van Boerke de Vlaamse stripwereld volledig verraste, gaat Pieter De Poortere in stijl verder op de ingeslagen weg. Boerke groeit in dit album meer en meer uit tot een iconisch figuurtje dat ook internationaal mooie toekomstperspectieven heeft.

Pieter De Poortere debuteerde schijnbaar vanuit het niets met Boerke 1. Dit album bevatte tekstloze gags over een boer die in alles dodelijk veel pech heeft. De droge, wat cynische humor van De Poortere combineerde wonderwel met zijn Dick Bruna-achtige tekenstijl. De Vlaamse striplezer wist Boerke wel te smaken en er werd dan ook uitgekeken naar een nieuw deel. Zopas verscheen het vervolg en dan komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag : bevestigt de auteur of valt hij jammerlijk door de mand?

In De Poorteres geval mogen we zeker spreken van een krachtige bevestiging. Alle voorbehoud dat bij het eerste deel nog gemaakt werd over de wat onevenwichtige verhaalopbouw, veegt hij meteen van tafel. Boerke is universeler dan ooit en de grappen blinken ̩̩n voor ̩̩n uit door een doordachte opbouw en een grotere rol voor De Poorteres maatschappijkritiek. Boerke woont soms in Afrika, heeft een vrouwelijke evenknie РРHoerke- Рen speelt met evenveel verve Saddam Hoessein als Osama Bin Laden.

De tekenstijl blijft op eenzelfde hoog niveau als het eerste deel. Door de betere uitwerking van de grappen komt het contrast tussen de lieflijke tekeningen en de cynische, wrange humor beter tot zijn recht. Met de zeer herkenbare grafiek heeft Pieter De Poortere zich met slechts drie albums – – naast de twee Boerkes bracht De Poortere ook de comic De zichtbare man uit – – al bij een groot publiek weten bekend te maken. Zo mag hij ondermeer Hanco Kolk tot zijn fans rekenen.

De Antwerpse uitgeverij Bries verdient ook een pluim voor de mooie uitgave die ze van Boerke gemaakt hebben. Het boek valt op door een aantrekkelijke lay-out in een harde kaft en doet zo ook recht aan de inhoud. Met lovende kritieken van pers en publiek en een tekenfilmversie in het vooruitzicht lijkt de toekomst voor onze keuterboer rooskleuriger dan ooit.

http://www.boerke.be

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Boerke 4 (Pieter De Poortere)

Verwacht geen vernieuwing aan te treffen in deze vierde...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in