Eindejaarslijstje 2003 van Karolien Cammaerts

  1. Damien Rice: O Op tocht door Ierland spotten we tussen alle wannabe U2’s en Sinéads een opmerkelijk plaatselijk talent: Damien Rice. Samen met de magische stem van Lisa Hannigan en zijn adembenemende songs is Rice met O dé ontdekking van 2003 geworden.
  2. Lilium: Short Stories Hemelse stemmen, donker en ingetogen geprevel op ruwe pareltjes van songs die een onthutsende melancholie uitademen. De sombere sfeer die op Short Stories ronddwaalt, bekruipt je bij de allereerste noten en blijft doorheen het hele album door je lichaam krioelen. Dit is americana op z’n best.
  3. Tom McRae: Just Like Blood Eén van de meest getalenteerde singer-songwriters van het moment. Na zijn briljante debuut, is ook de opvolger Just Like Blood gevuld met ontroerende en indrukwekkende pareltjes die ons keer op keer zachtjes onderdompelen in bittere wereld. Of hoe pijnlijk absolute schoonheid kan zijn.
  4. Blur: Think Tank Think Tank is dus helemaal geen dance-album of wereldmuziekplaat geworden zoals wel eens werd gefluisterd. Het is een echte Blur-plaat die weer barst van onverwachte wendingen. Een gedurfd album dat perfect past binnen het kraam van Blur. They did it again
  5. Rufus Wainwright: Want One Bombastisch, dramatisch, kitsch, extravagant, ontroerend, maar vooral geniaal!
  6. The Darkness: Permission to Land Een bende old school hardrockers in catsuits die op een stel vette gitaarrifjes hun geloof in de liefde bezongen vanuit een ruimteschip. Een grap denkt u? Think again, het mag er dan misschien uitzien als één grote kitscherige farce en een opeenhoping van clichés, maar dat verandert niets aan de beresterke kwaliteit van hun muziek. We love it!
  7. Cave In: Antenna Eerst een paar keer onder lichte dwang moeten beluisteren. Dan stiekem toch eens ontfutseld en vrijwillig opgelegd. Die drive, die meesterlijke composities, die tempowisselingen, die stem… Naar’t schijnt maken die mensen ’emocore’, whatever, they bloody rock man!
  8. Soon: Please Accelerate Ze zijn Belgisch, ze zijn jong en ze barsten van het talent! Hun debuutalbum Please Accelerate vuurt de ene energiebom na de andere op je af. Hou ze in het oog!
  9. Admiral Freebee: Admiral Freebee Absolute klasse van eigen bodem. Een album met stuk voor stuk ijzersterke songs. Admiral for president!
  10. PJDS: Suits You Ah! Suits you, sir! De nieuwe PJDS – ondertussen en (h)echte band – rockt als de beesten, en dat zint ons wel.

Een paar dagen niet goed geweest van het geweldig aangrijpende concert van Tom McRae in AB en Damien Rice in Botanique. Verder volledig uit mijn dak kunnen gaan tijdens het volledig uitverkochte concert van Blur (pure nostalgie en uit volle borst meekelen!) in AB, Calexico en Dave Gahan (dansen, dansen, dansen!!!) op Werchter, Botanica (eindelijk nog eens in België) en PJDS (indrukwekkend) in AB, en Radiohead (subliem) in Vorst én op Werchter.

Op filmvlak nogal omvergeblazen door de klasse van Dogville (Lars von Trier) en het filmdebuut van George Clooney Confessions of a Dangerous Mind. 2003 was eveneens een schitterende jaar voor de Belgische film, met uitschieters als Any Way The Wind Blows van Tom Barman en Erik Van Looy’s De Zaak Alzheimer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + 4 =