neeka :: Candy Comfort

Het heeft tot haar concert op Dranouter geduurd, maar nu zijn ook wij overtuigd van de kwaliteiten van Ilse Goovaerts, alias neeka. Met haar tweede worp leverde ze een erg rijp album af dat er in slaagt naïeve charme te combineren met zelfzekere wereldwijsheid. Schoon!

"More than you" is een puike maar misleidende single voor dit album. Verwacht niets dat even dansbaar is, want dit is het enige dat je krijgt. Neeka staat voor superieure singer-songwriterij en op Candy Comfort staan een aantal nummers die zelfs het beste van de toch al niet misse medewerkers Lars Van Bambost en Joost Zweegers moeiteloos kunnen evenaren.

‘Daylight is a killer’, poneert neeka in opener "Daylight Savings". Een vaststelling die ons elke ochtend weer overvalt als we ons moedeloos in de file naar Brussel slepen. Tevens meestal het statement dat ze ons ’s avonds voor we in slaap vallen in het oor fluistert. Candy Comfort is immers zo’n plaatje waar het zalig mee inslapen is, iets dat we dan ook maar al te graag doen.

Naast de al vermelde Novastar-companen wist Goovaert nog meer bekend volk te strikken. Stef Kamil Carlens (Zita Swoon) dient haar gloedvol van repliek in het mooie duet "Don’t hold me back". Het is het soort countryduet dat we tot voor kort enkel uit Nashville verwachtten. Maar mooi! U heeft er geen idee van. En dan is er die perfecte popsong "Another Girl tonight". Speels, luchtig, maar met een o zo harde tekst. Girl power, maar dan voor echt. Zeker weten.

In de titelsong snijdt neeka het thema ‘familiebanden’ aan en bijna achteloos doet ze dat onder de vorm van alweer een schitterende melodie. "Candy comfort’s far away, but the sugar king is bound to stay" zingt ze speels maar voegt daar resoluut aan toe: "But we won’t go back today, to our family." Navelstrengen dienen om doorgeknipt te worden.

En dan is er dat schitterende, pijnlijke zinnetje "Let’s have a handshake on our heartbreak" in "Handshake". Spaarzaam, zichzelf enkel begeleidend op een piano, doet Goovaerts haar geliefde uitgeleide. "You’re so cold, put me on hold/the past was so radiant.

Candy Comfort is één lang hoogtepunt. Een bergketen zonder dalen, volgepakt met schitterende, subtiele melodieën. neeka heeft een droom van een plaat gemaakt, maar heeft het angeltje niet vergeten: ze fluistert, maar het zijn niet altijd lieve woordjes.

Onlangs vroeg iemand ons wat er dit jaar aan onmisbare platen was verschenen. We konden zo gauw niets bedenken. Tot neeka: plaat van het jaar. En ze is Belgisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + twaalf =