Mr Fab, Jan Kounen & Omar Ladgham :: De Toren 1

Nog maar eens een strip over een aarde waar een verwoestende bacterie huisgehouden heeft. De Franse filmmaker Jan Kounen werkte voor 'De Toren' samen met Omar Ladgham uit tot een driedelige strip. Tekenaar Mr Fab steelt in dit eerste deel alvast de show.

Nog maar eens een verhaal over een aarde waar een verwoestende bacterie huisgehouden heeft? De Franse filmmaker Jan Kounen werkt het idee in De Toren samen met Omar Ladgham uit tot een driedelige strip. Tekenaar Mr Fab steelt in dit eerste deel alvast de show.

De Toren was al verschillende jaren een los idee met enkele concepten van Jan Kounen en televisie-scenarist Omar Ladgham. Na plannen voor een verfilming evolueerde het uiteindelijk in de richting van een stripverhaal, zeker nadat tekenaar Mr Fab zich bijzonder geïntrigeerd toonde. Het eerste deel van wat een trilogie moet worden, verscheen midden 2021 in het Frans en is nu ook vertaald.

In een toekomstig Brussel staat een gigantische toren. Daarin leven de overlevenden van een mondiale ziekte. Wanneer ze met de buitenlucht in contact komen, vallen ze ook onmiddellijk ten prooi aan de vreselijke bacterie. De toren wordt beheerd door Newton, een soort kunstmatige intelligentie die als een hologram overal in de toren aanwezig kan zijn. De bevolking van de toren valt uiteen in twee groepen: de Ouden en de Intra’s. De Ouden hebben de wereld buiten de toren nog gekend en de Intra’s zijn geboren in de toren. De onrust tussen beide groepen groeit. Naast het verhaal van de toren en zijn bevolking, biedt dit eerste album ook een intrigerende kijk in het leven van enkele specifieke bewoners. Het scenario is daarbij wel redelijk ambitieus opgebouwd, aangezien het verhaal heel plots wisselt tussen personages en je als lezer gaandeweg moet ontdekken wie wie is en welke verbanden er tussen de figuren spelen. Aan het begin van het album komt dit erg verwarrend over, maar tegen het einde van dit eerste deel zijn alle hoofdpersonages en hun onderlinge relaties helemaal duidelijk.

De tekeningen van Mr Fab kenden we al van enkele losse albums uit langlopende reeksen als UUR U en Man van het Jaar. Daarin viel zijn stijl op door een sterk gevoel voor realistisch tekenwerk. In De Toren blijkt Mr Fab de afgelopen jaren nog verder geëvolueerd te zijn. Zijn tekenwerk is niet zo glad als dat van veel andere Franse SF-tekenaars en zijn eigen inkleuring voor dit album is ook ver verwijderd van het standaard felle kleurenpalet. Het geeft De Toren een retro-look, alsof dit een strip is die tegelijk met klassieke catastrofe-reeksen als Jeremiah en Sneeuw opgestart werd.

Met het openingsdeel van De Toren hebben Jan Kounen en Omar Ladgham een ambitieus epos opgezet. Ze gooien tal van interessante plotlijnen uit en met de evidente hedendaagse interesse in (of was het moeheid met) pandemieën, belooft De Toren alleszins een opvallend drieluik te worden. Mr Fab kan hiermee mogelijk uitgroeien boven de verdienstelijke gelegenheidsalbums in langlopende reeksen en sterker een eigen naam maken als stripauteur. Bovendien kunnen ook Jan Kounen en Omar Ladgham aantonen dat dit project meer is dan een soort ijdelheidsinitiatief van twee bekende mediafiguren.

8
Mr Fab
Jan Kounen,Omar Ladgham

recent

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Fischer-Z :: Triptych

John Watts lijkt de laatste jaren wel aan een...

The Dead Don’t Hurt

Viggo Mortensen heeft als acteur een langlopende en gevarieerde...

Chantal Acda & The Atlantic Drifters :: Silently Held

Met haar nieuwe studioalbum Silently Held spant de Nederlands-Belgische...

John Moreland :: Visitor

Op Visitor keert John Moreland terug naar de uitgepuurde...

aanraders

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Coco Chanel & Igor Stravinsky

'Coco avant Chanel' en Chanel N°5 Audrey Tautou heeft haar...

Blueberry

De western is niet meer wat hij geweest is....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in