Teen Creeps :: Forever

Een regenachtige ochtend, verveeld gevoel, lauwe koffie en nog altijd geen perspectief op livevertier. Maar gelukkig was daar nog één zekerheid: de pretentieloze gitaarrock van Teen Creeps. Forever is ongetwijfeld de snelste 40 minuten van je dag.

Met het openingsbombardement “Seeing Shapes” − efficiënter dan de koffie toen hij nog warm was − en “Signal Dream” schiet Forever de dag dan toch gezwind op gang. Niet alleen de sterke melodieën van Joram De Bock gaan vlot binnen, hetzelfde geldt voor de melancholische sound, die meteen troost brengt. Dat gebeurt ook in het vroege shoegazy hoogtepunt “Brothers”. Opnieuw is het geluid van Teen Creeps uit duizenden herkenbaar; net explosief genoeg om niet weg te dromen. Terwijl de kat des huizes komt troosten, haalt zanger Bert Vliegen van heel diep pakkend en verschroeiend uit. Ook “Hideaway” is heerlijk springerige en schreeuwerige melancholie.

Teen Creeps is een trio dat het meent en het less is more-principe aanhangt, getuige dat scherpe kantje in “Toughen Up” dat een maximale impact heeft. In “Defender” ligt het tempo al wat lager, maar ook dat nummer koppelt op efficiënte wijze melodie aan energie. “I’m sorry I’ve been a terrible friend”, zingt Vliegen in het nummer dat weer dient om de stem schor te schreeuwen. Dat ook drummer Ramses Van Den Eede (check ook zijn solowerk) zijn stempel drukt, bewijzen dan weer forse uithalen in “Fall Out” en “Forever”.

Er wordt op het einde van de plaat nog even gas gegeven met “Tourist” en dan is er het weergaloze “Crash / Land”. Een lang nummer, maar oh, dit smaakt naar meer: de sound is pakkend, er is zelfs een luchtgitaarmoment en één gitaarmelodie heeft meer effect dan liters Red Bull samen. Dan volgt een laatste gitaarfeedback en is het gedaan. De afsluiter is zo goed dat het bijna jammer is dat de band nog niet meer van deze nummers heeft uitgebracht.

Bij al te veel bands waarbij de erfenis van belangrijke groepen als Dinosaur Jr., Sebadoh en Cloud Nothings te horen is, overheerst een stoffige sound, bij Teen Creeps is dat dus niet het geval. Ook live is het trio intens en urgent genoeg om te blijven boeien – zo herinneren we ons nog een show met No Age bijna drie jaar geleden. Teen Creeps doet het nog eens zonder pretentie. Forever zal dan ook snel het universele gevoel oproepen dat elke muziekliefhebber met opgekropte energie vandaag herkent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien + 17 =