Teen Creeps :: EP

Als je amper één dag nodig om een hoogst aangenaam cd’tje te maken in een boksclub (!), ben je zeer goed bezig.

In de uit Limburg uitgeweken Gentenaar Bert Vliegen, ook wel bekend van folk-/droompopband Horses, schuilt er niet alleen een zware Sparklehorsefan, ook een aanhanger van Dinosaur Jr., zo blijkt. Met Ramses Van den Eede, tevens zanger-gitarist bij Hypochristmutreefuzz, en Joram De Bock gaat hij met Teen Creeps namelijk volledig voor lofirock. Om maar te zeggen: Teen Creeps moet fans van Dinosaur Jr., Hüskür Dü en jongere bands als Cloud Nothings en No Age aanspreken. Niet toevallig komt de bandnaam van een nummer van debuutplaat Nouns van laatst vernoemde band.

Maar eerst willen we ons nog verontschuldigen voor deze late recensie — het plaatje is namelijk al klaar sinds januari. Sinds het trio onderdeel is van de Belgische invasie op het Tilburgse showcasefestival Incubate, naast onder meer Yawns, The Tubs, The Glücks, 30.000 Monkies, Shun Club en Double Veterans, is er geen ontkomen meer aan. Vijf nummers, vijf redenen meer om ze uit te nodigen voor het festival, aldus de organisatie. Vijf keer meer redenen om eindelijk aan een recensie te beginnen, dachten wij.

Nogmaals, toen we “Work It Out” opnieuw beluisterden, hadden we spijt dat we zo laat de EP volledig beluisterden. Dankzij de denderende drums en de intense stem van Vliegen werden we op die zondagnamiddag, wanneer we Teen Creeps voor de eerste keer uittesten, wakker geschud. Dat was geen klasseflits, want het heerlijk schreeuwerige “Alph” is ook best te pruimen; zo’n nummer waarvan je spontaan zin krijgt om een pogo te starten. Want wat een energiestoot is me dat, zeg! Teen Creeps is duidelijk een band die je live moet meemaken.

Nog zo’n uppercut maar dan iets catchyer is “The Great Indoors”, dat wordt verder gestuwd door fuzzgitaren en meezingbare aaaa’s. Maar het allerbeste bewijs dat Teen Creeps veel zin voor melodie heeft, is “Letting Go”, waarin stevig wat gas wordt teruggenomen en Vliegens stem tussen de beuknummers door het best tot zijn recht komt. Op dat rustigere pad mag de band gerust verder gaan.

Een eerste plaatje zonder titel en in eigen beheer uitbrengen: simpeler kan haast niet. Zeer origineel is het allemaal zeker niet (dat bewijst “Shed Some Light”), maar Teen Creeps lijkt al gestaag te bouwen aan een eigen sound; die klinkt kwaad en energiek maar vriendelijk genoeg om indiefans aan te spreken. Misschien mocht de productie net iets minder rommelig voor een passioneel bandje? Voor Horses wist Vliegen de frontman van Sophia te strikken, misschien moet hij voor de eerste Teen Creeps-plaat eens proberen bij J. Mascis?

Teen Creeps is maar liefst drie keer te zien op de Gentse Feesten: op 21 juli in The Cavern in Gent, op 24 juli op Boomtown Festival en op 27 juli in de Kinky Star. Daarna kan u ze ook aan het werk zien op onder meer Absolutely Free Festival (2 augustus) en Incubate (16 september).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + dertien =