VENTILATEUR :: Balayeurs

Dat het Brugse VENTILATEUR zich niet zomaar in één vakje laat steken, bewijst het trio met hun nieuwe single “Balayeurs”, afkomstig van de plaat A Soundtrack For Happiness, die volgend jaar zal verschijnen via Sentimental.

Afgelopen zomer ging VENTILATEUR in zee met het al even beloftevolle theatercollectief Camping Sunset. Ze schreven een livesoundtrack bij het theaterstuk Happiness, gebaseerd op de gelijknamige film van Todd Solondz uit 1998. De muziek, het resultaat van een intense interactie met het collectief tijdens de repetities én de voorstellingen, werd nadien opgenomen in Het Entrepot in Brugge.

Met de titel verwijst de band naar hun eigen rol, als straatveger, in de voorstelling. “De single fungeert als een soort ouverture van de soundtrack. Het nummer zelf werd niet gespeeld in de voorstelling, maar kwam tot stand tijdens enkele soundchecks”, legt de band uit.

Bij VENTILATEUR, een van de laureaten van Sound Track vorig jaar, is elk van de drie bandleden evenwaardig en dat hoor je ook. Het draait niet om de gitaar, bas of drums. Wollige keys, strelende drums, spaarzame bassen en gitaartokkels ondersteunen elkaar dan ook in de eerste zweverige minuut.

Het trio laat ook horen dat een instrumentale band zeker niet rechtlijnig moet zijn. Zo komt er in de tweede minuut toch een weerhaakje piepen (check dat weerbarstig gitaartje!), waarna nog een zwaailicht en toeterende auto’s volgen. Nadat het stormpje gitaarnoise gaan liggen is, verschuift de focus weer naar de soundscape.

“Balayeurs” is een intrigerende zoektocht naar verschillende sferen en laat verrassende verschuivingen horen. Wat ons betreft is het als ouverture van een muzikale trip van liefst 18 nummers die – en meer verklappen we niet – alle kanten uitgaat, alvast zeer geslaagd.

Beeld:
Vibe Stalpaert

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

verwant

Gent Jazz 2023 :: Jazz of niet, spannend is het wel

Gent is een stad met vele gezichten. Terwijl sommigen...

Ventilateur

6 juli 2023Gent Jazz

VENTILATEUR :: Hoofdplaat

Nu winters tot een nostalgisch verleden behoren waarin Super...

VENTILATEUR :: Meshnada

VENTILATEUR bewijst nog maar eens een band met duizend...

VENTILATEUR :: Nectar

Wij zijn op deze pagina’s al eerder enthousiast geweest...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in