Burial, Four Tet &Thom Yorke :: Her Revolution/His Rope

Burial, Four Tet & Thom Yorke die samen ‘anoniem’ de nummers “Her Revolution” en “His Rope” uitbrengen? En ze zijn enkel beschikbaar in lokale muziekwinkels? Dat is zowat het equivalent van Messi, De Bruyne en Haaland die voor één avond onaangekondigd een balletje hooghouden op het voetbalveld van den Tuub. In het pikdonker uiteraard.

Klopt onze waarneming? Of worden we misleid? Niemand is echt zeker en het nieuws wordt niet bevestigd of ontkend. Alle ingrediënten voor een release op maat van het op mysterie en sensatie kickende internet zijn aanwezig. Maar de fluwelen kwaliteiten van de artiesten kunnen niet ontkend worden. Yorke’s stem is het meest herkenbaar. XL Recording, het platenlabel van Radiohead doet mee mysterieus en er zijn antecedenten. De drie werkten in 2011 al samen aan de dubbelsingle “Ego”/”Mirror” en het gonst in de blogosfeer al sinds 2016 over een nieuwe samenwerking. Niets is zeker, maar zelfs William van Baskerville zou hier een verband tussen de tekenen durven vermoeden.

“Her Revolution” drijft op een sferig ontstemde piano, langzaam meanderende synths en knisperende elektronica die klinkt als vintage Burial ten tijde van “Truant”. Yorke zingt in z’n meest spookachtige stem over een vrouw of de aarde of de aarde die een vrouw is en het geheel klinkt fantastisch.

“His Rope” drijft meer op een hermetische hiphopbeat. Handclaps geven de tegenmaat voor de hevige basdrops aan terwijl op de achtergrond de buitenwereld via soundscapes wazige vlekken tegen de ramen komt aanhijgen. Yorke zit nog steeds in de schrikwekkende vibe van z’n laatste solowerk terwijl hij zingt over “just enough rope” en “total selfdestruction”. Toch is het eindresultaat louterend als in de betere tragedie. “You don’t have to worry, given and forgotten, new home”.

Het is jammer dat deze twee prachtsongs in een exclusief beperkte oplage geperst zijn. Gelukkig kunnen we de nummers wel nog beluisteren op dat op sensatie beluste internet.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + zeventien =