Avondlicht :: Hyperromance

We konden de voorbije weken niet naar andere oorden en dat zal ook niet voor de nabije toekomst zijn, maar gelukkig is er Avondlicht om bij weg te dromen. Met Hyperromance heeft de Antwerpse producer een van de mooiste platen van het voorjaar uitgebracht.

Vijf jaar geleden leverde Avondlicht – ofwel Matthias Dziwak – samen met Adriaan de Roover van Oaktree de schitterende EP Amalgamation af. Sindsdien worden de twee wel eens in één adem geoemd. De Roover bracht met Oaktree nog het geweldige Dust uit en vorig jaar onder zijn eigen naam de plaat Leaves.

Zijn collega-producer was zelf in alle stilte bezig aan nieuwe muziek, zo blijkt. Onze aandacht was opnieuw getrokken toen Avondlicht het publiek mocht opwarmen voor Weval in De Studio, in december vorig jaar in zijn thuisstad Antwerpen. Het werd een schitterend optreden vol knisperende, ingetogen elektronica waarin verschillende stijlen naadloos in elkaar overgingen.

Op Hyperromance is er dan ook plaats voor zowel experimentele elektronica, ambient, minimal, postrock als klassiek. Neem daarbij nog eens de inspiratie die Dziwak haalde uit een reis door Zuid-Amerika en bij de liefde die hij ontdekte in Lissabon, en je krijgt een heerlijke wegdroomplaat met een melancholisch en licht romantisch laagje. Op “Echoes” hoor je bijvoorbeeld field recordings van water in Patagonië, maar ook in andere nummers zit symboliek verscholen. “When You Come Close” staat voor de eerste kus tussen twee geliefden.

Op de eerste helft van het album staan al twee straffe songs: “Porta”, opgevat als de poort om het universum van Avondlicht binnen te stappen, en het al even prachtige “Plains”. Heftige nummers zoals “When You Come Close” en “Illusions” zouden dan weer perfect passen als slot van een lange feestnacht. Fans van Jon Hopkins, Kiasmos en Christian Löffner, waar wachten jullie nog op?

Daartussen staan nog meer pareltjes, zoals “Tripper” en “Undertow”. Stuk voor stuk zijn het composities die van pas zouden komen tijdens een avondlijke wandeling. Een ondergaande zon, weerkaatsing van gebouwen in het water en het gevoel van even alleen op de wereld te zijn: we hebben het voor u getest.

Avondlicht kan je gemakshalve in de categorie elektronische muziek stoppen, maar in zijn universum zijn piano, synths en soundscapes even belangrijk. Die combinatie maakt je als luisteraar als het ware rustig. Het is alsof we ons dankzij deze plaat – letterlijk en figuurlijk – neerleggen bij de situatie. Hyperromance zweeft tussen droom en realiteit, misschien is het wel goed daar we daar nu ergens zweven.

8
N.E.W.S.
Oaktree

verwant

Sohnarr :: The Road (Reworked by Avondlicht)

Patricia Vanneste van Sohnarr heeft sinds de release van...

DIT WAS 2020: Avondlicht :: “Ik beschouw mezelf als vertaler van iets dat in de lucht hangt”

Noem Matthias 'Avondlicht' Dziwak niet zomaar een producer, maar...

Adriaan De Roover :: “Misschien is het oké als de muziek nergens naartoe gaat”

Drie jaar heeft Adriaan De Roover, die de naam...

DIT WAS 2016: Oaktree :: “Muziek opnemen is als een collage maken”

De hele maand december blikt enola terug op het...

Oaktree :: 10 maart 2016, AB Club

Met zijn nieuwste, schitterende EP Dust mikt Adriaan De...

aanraders

Hendrik Lasure :: Het wiel

Godver, deel 2. Wat doen wij hier eigenlijk nog? Want...

Taylor Swift :: Midnights

Wat maakt iemand tot de perfecte popster vandaag? Uitgaan...

Vitja Pauwels :: Drift By/Sink In

Wij van Enola houden ervan de dingen juist te...

Meskerem Mees :: Caesar EP

Wat komt er na Julius? Juist, ja. De Caesar-EP...

Daan :: The Ride

Full circle; Daan is terug waar hij begon. Op...

recent

Broker (Beurokeo)

Hirokazu Koreeda (ook wel vermeld als Kore-eda) is al...

Badbadnotgood :: Ancienne Belgique

3 december 2022Ancienne Belgique, Brussel

Na vele maanden wachten alsnog vier heerschappen met een...

The Responder

Om met de deur in huis te vallen: The...

BADBADNOTGOD

3 december 2022Ancienne Belgique, Brussel

Opinie: Jan Verheyens kleine cultuuroorlog

Gisteren kon u in onze 'special' lezen dat Jeanne...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in