Enter the modern landscape :: Bozar Brussel

De planeet aarde is altijd een dynamisch laboratorium geweest. Aan uitdagingen is er in al die eeuwen geen gebrek geweest. Eén van de hedendaagse uitdagingen is het verzoenen van de stedelijke problematiek met de nood aan politieke, economische en sociale stabiliteit. Een kleine tentoonstelling bij Bozar introduceert de bezoeker in het rurale erfgoed van de westerse levenswijze.

Onze planeet lijkt naar een breekpunt te evolueren. Meer en meer wordt er opgeroepen spaarzaam met de open ruimte om te springen. Bozar werkte samen met MODSCAPES, een onderzoeksprogramma dat actief is in een aantal Europese universiteiten rond het opstellen van een overzicht van de evolutie van ons rurale landschap in functie van de grote evoluties.

In de loop der tijden hebben de landelijke landschappen van Europe immers grondige landbouwkundige revoluties ondergaan om aan de voedingsnoden van exponentieel groeiende stedelijke bevolkingen te kunnen voldoen en tegelijkertijd de natiestaat mee vorm te helpen geven. Curatoren Francelle Cane, Axel Fisher en Iwan Strauwen tonen aan de hand van 12 fases in deze geschiedenis geillustreerd met foto’s van vaak bekende fotografen hoe diverse denksystemen deze krachttoer tot een goed einde trachtten te brengen.

De etapes staan opgesteld op een soort ruwe betonblokken en vormen vaak slechts één welgemikte foto. Over de mythologie vanhet lege land (en de manier hoe het te koloniseren), over het werk van experten en patronen voor het ontwerpen van dorpen tot de manier van bewerken van de velden, wordt de evolutie getoond gelinkt aan de diverse grote denksystemen zoals communisme of kapitalisme.

Het eindresultaat is een goed gestructureerde en onderbouwde expo vol archiefmateriaal die zeker ook een boodschap voor de huidige generaties kan opleveren.

Enter the modern landscape loopt nog tot 12 januari 2020 in Bozar Brussel.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − negen =