Across. 8 offices, 8 weeks :: Bozar Brussel

De Belgische architectuurwereld vertoont stilaan meer trekjes van een echte scene. In de drie of vier landsdelen wordt er momenteel duchtig gebouwd (dus behoorlijk wat opportuniteiten) maar vooral ook flink vernieuwd. Bozar in Brussel nam de vzw A+ Architecture en het Vlaams Architectuurinstituut onder de arm om acht jonge architectenbureaus een duwtje richting zelfontplooiing te geven.

Jonge architectenbureaus hebben het in een eerste fase natuurlijk zeker niet gemakkelijk. Ze zijn onbekend, dienen ontwerpen te maken voor allerlei wedstrijden maar worden zeker niet altijd uitverkoren. Bovendien moeten ze financieel de zaken rond zien te krijgen. Gelukkig bestaan er initiatieven die uitgaan van de meer gevestigde architectenwereld zoals bijvoorbeeld Bouwmeesters en Expo-organisaties om hen de mogelijkheid te geven hun praktijk voor te stellen. Er bestaat al enkele jaren de lezingenreeks Across waardoor Franstalige en Nederlandstalige architectenbureaus zich aan het hinterland kunnen voorstellen.

De lezingenreeks voor 2019 wordt afgesloten met een tentoonstelling in de vitrine tegenover de publieksingang van Bozar, aan het uiteinde van een galerie, op een plek waar iedere dag enorm veel pendelaars passeren. Acht geselecteerde architectenbureaus met elk een aparte visie op hun eigen type architectuur mogen er enkele markante voorwerpen of ontwerpen uit hun praktijk voorstellen.

In een kast op de achtergrond zijn alle acht bureaus te zien en om beurten mag één van hen de voorgrond prominent innemen. Die afwisseling bezorgde de expo haar naam. Bedoeling is uiteraard de voorbijganger opmerkzaam te maken op een bepaalde visie op ontwerpen. Per week roteert men en komt men ofwel op de voorgrond of verdwijnt men naar de achtergrond. De acht bureau’s zoals NORD of AGMEN zijn nu wellicht onbekend maar ze slagen er door specifieke ontwerpen in hun visie kracht bij te zetten.

Het Vlaams Architectuurinstituut en A+ Architectuur kunnen niemand garanderen dat deze bureaus over enkele jaren internationaal bekend zullen zijn, maar een groepsgeest scheppen in de architectuurwereld is ook al een eind opschieten op de weg naar meer structuur.

Across. 8 offices, 8 weeks loopt nog tot 26 januari 2020 in Bozar Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × vijf =