Baukunst.Performance & Performativity::Bozar, Brussel

Het Bauhaus is een bekend begrip in diverse wetenschappelijke disciplines. Maar wie kent het begrip Baukunst ? Nochtans werken A+ Architecture en Bozar nu al voor de tweede keer samen in een reeks monografische tentoonstellingen die inzoomen op Belgische architectenbureaus aan de rand van de internationale doorbraak. Thans is het Brusselse architectenbureau Baukunst, opgericht door Adrien Verschuere in 2008, aan de beurt.

Bozar voorzag elf afgezonderde ruimtes in de vorm van een parcours op de eerste verdieping van de instelling waarbij het architectenbureau een overzicht kon geven van haar visie op interdisciplinariteit. Indien er één zaak centraal staat in de visie van Adrien Verschuere en collega’s, dan is het wel de wil om in dialoog te treden. Het bureau is ervan doordrongen dat architectuur zich op het kruispunt van kunst en wetenschap bevindt. Architectuur heeft volgens hen niet alleen de mogelijkheid maar ook de plicht om innovatief om te gaan met de woonproblematiek.

De expo is thematisch opgebouwd en dit wordt duidelijk bij het passeren van de elf zalen. De eerste twee zalen lijken een schets te geven van het kader waarin het architectenbureau groot geworden is: de Brusselse stedelijke omgeving. Met een knipoog hangt er bijvoorbeeld een getrukeerde luchtfoto van Brussel waarbij alle instellingen vervangen werden door wooneenheden. De band met andere disciplines is nooit ver weg, of het nu gaat over de filmindustrie, via theoretische beschouwingen afkomstig van Jean-Luc Godard, of over filosofische overwegingen.

Concreet wordt het op het moment van het voorstel om een soort entreegebouw te construeren op de Reyerssite wanneer VRT en RTBF er over enkele jaren vertrokken zullen zijn. De visie is echter zeker ook globaal gericht met ingrepen in gebouwen te Genève en Addis Abeba.

Vooral spreekt uit het werk van de architecten echter een onweerlegbaar geloof in de invloed van technische vooruitgang en het bepalende karakter van deze invloed op de relatie tussen wonen en architectuur.

Het einddoel van de expo is niet zo duidelijk te omschrijven. Is het de bedoeling iedereen mee te krijgen op het geschreven pad? Gaat de woonproblematiek in grote steden opgelost raken? Als toonbeeld van interdisciplinariteit kan het echter tellen.

Baukunst. Performance & Performativity loopt nog tot 5 januari 2020 in Bozar, Brussel.

Gino Vandenborne

Beoordeling 9/10

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − twaalf =