Yves Zurstrassen. Free. Works 2009-2019 :: Bozar, Brussel

Yves Zurstrassen is niet onmiddellijk een huishoudnaam. De in 1956 in Luik geboren schilder, volgde dan wel een opleiding grafische kunsten maar is een echte autodidact. Hij leerde het vak door ateliers van andere schilders te bezoeken en werkte de affiniteiten met hen uit in een heel eigen oeuvre. Bozar stelt een overzichtstentoonstelling voor van zijn werk.

De totel Free verwoordt het allemaal. Het is een houding van verlangen en vrijheid van de man en de kunstenaar. In vijf zalen – een beetje ongelukkig achter elkaar geplaatst door de speciale structuur van de Bozar-zalen – wordt er een gooi gedaan naar het ritme van de kunstenaar. En de term ritme is geen toeval. Zurstrassen wordt vast en zeker beinvloed door de jazzmuziek.

Zurstrassen behoort met zijn werk ongetwijfeld tot de abstracte kunst. In Zaal 1 worden de meest recente werken van de kunstenaar getoond, en het zal niemand ontgaan dat de kunstenaar een liefhebber van jazzmuziek is.

In Zalen 2 en 3 wordt de invloed van muziek op het oeuvre nog zeker geaccentueerd. Daarnaast zijn de werken hier roodgetint en en wordt er gestreefd naar een deconstructie van het thema door het ritme.

In Zaal 4 domineren de zwarte en witte vlakken, een andere specialiteit. Echt overgegaan naar het abstracte wordt in Zaal 5 gedaan : geometrie en vormen verdwijnen, de kleuren lopen over in elkaar. Bij de overgang van zaal 4 en 5 staat een video-opname van de kunstenaar in actie. Aangezien Zaal 5 doorloopt, wordt de bezoeker aangezet het parcours opnieuw af te leggen.

Die dubbele weg af te leggen tussen een overvloed aan kleuren en ritmes, geeft wel een inkijk in de vise van de kunstenaar, maar legt tegelijkertijd de zwakte van het oeuvre bloot. Is de inkijk niet zo intiem, dat de bezoeker zich gaat afvragen waar nu eigenlijk de transponering van deze intieme inkijk naar de maatschappij ligt ? Maakt de kunstenaar niet teveel gebruik van zijn vrijheidsgevoel en freewheelt hij niet teveel ? Intrigerende vraag, niet ongewoon bij abstracte kunst.

Yves Zurstrassen. Free. Works 2009-2019 loopt nog tot 12 januari 2020 in Bozar te Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + achttien =