Sam Amidon :: Spike Driver Blues

Weinigen zijn zo goed in het fris houden van wat oud is, als Sam Amidon. Van tijdloze songs – en eenmaal een song van R. Kelly – snijdt hij vakkundig een aantal hoeken af, tot ze als nieuw klinken.

Traditionals in de schoot van een nieuwe, jonge generatie folkliefhebbers gooien, dat doet Sam Amidon nu al bijna twee decennia (ja, u wordt oud), met pareltjes als All Is Well en I See The Sign tot resultaat. De laatste tijd schoof Amidon ook langzaam op richting eigen werk. Op vraag van de AB grabbelde hij in mei echter nog eens in de grabbelton die verzamelaar Harry Smith ons op zijn legendarische Anthology of American Folk Music heeft nagelaten. Die avond krijgt nu een staartje in de vorm van een EP met de mooie titel Fatal Flower Garden en “Spike Driver Blues” als begeleidende single.

Origineel van Mississippi John Hurt, die er een opgejaagde moordsong van maakte, is Amidon hier zijn meer lijzige zelve. Je zou er zo bij in het gras gaan liggen en vergeten dat er bloed aan de hamer kleeft. Alsof diegene die John Henry – wie anders – de kop heeft ingeslagen, nu ook weer niet zóveel haast heeft. Op die manier ontstaat een mooi spanningsveld tussen muziek en tekst. De arrangementen geven het geheel zelfs een psychedelisch tintje. Zo maakt Amidon zoals alleen hij dat kan het “Old Weird America” nog een tikkeltje raarder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + een =