Mawil :: Kinderland. Een jeugd in de schaduw van de muur

Strips uit Duitsland, het blijft een moeilijk verhaal. Met Kinderland vertaalt Soul Food Comics een indrukwekkende graphic novel over de periode net voor de val van de Berlijnse Muur. Deze strip houdt heel wat beloftes in voor het verdere werk van Mawil.

Dat de Duitse stripscène niet meteen de meest hippe is, is al langer duidelijk. Internationaal blijkt het maar moeilijk tot vertalingen van Duits werk te komen. De Duitse auteurs die bij Vlaamse stripliefhebbers een belletje doen rinkelen, zijn op één hand te tellen. Uitgeverij Soul Food Comics leverde eerder al een waardevolle bijdrage aan het bekender maken van Duitse strips door als eerste het werk van Barbara Yelin te introduceren. Haar graphic novels Irmina en De Zomer van Haar Leven kenden heel wat bijval en wisten de liefhebbers van graphic novels te bereiken. Nu neemt Soul Food ook Mawil op in zijn fonds.

Mawil (volledige naam Markus Witzel) debuteerde in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Hij publiceerde al zo’n tien albums, maar het was pas in 2014 met Kinderland dat de grote internationale weerklank begon.
In dit coming of age – verhaal volgen we Mirco Watzke, een alledaagse gedrongen tiener doorheen zijn jeugd in het communistische Oost-Duitsland in 1989. Hij is rad van tong, waardoor hij pesterijen weet te ontlopen. Mirco’s kindertijd vormt de hoofdverhaallijn en is dermate herkenbaar dat de invloed van de Berlijnse Muur nauwelijks aanwezig lijkt te zijn. Pas naar het einde toe, in de aanloop naar de val van de Berlijnse Muur, willen Mirco’s ouders vluchten naar het Westen en komt het DDR- landschap meer naar voren. Aan de hand van deze verhaallijnen gidst Mawil ons subtiel langs de belangrijkste maatschappelijke evoluties in Oost-Duitsland in die periode. De focus ligt op de personages en hun verhaal, wat zeker ook bijdraagt tot de kwaliteit van Kinderland.

Het gros van Kinderland is een bijzonder meeslepend verhaal vol kleurrijke, maar overtuigende personages. Hoewel het boek 292 bladzijden telt, lazen wij onvermoeid verder en was het moeilijk de strip neer te leggen voor een pauze.

Het is alleszins een gave van auteur Mawil dat hij een dikke pil als Kinderland kan laten smaken als een frisse delicatesse. Hij ontwijkt het gevaar van de geschiedenisles met het belerende vingertje om zo de periode van de Muur nog maar eens expliciet (en vaak al te karikaturaal) in de verf te zetten. Verhalen over opgroeiende kinderen zijn er in grote getale, maar Kinderland staat als een huis en mag wat ons betreft zelfs als een uithangbord fungeren voor de Duitse strip. Na Barbara Yelin is ook Mawils werk een waardevolle aanvulling op het beschikbare stripaanbod in het Nederlands.

Voor Kinderland ontving Mawil de Max & Moritz Prijs, één van de belangrijkste stripprijzen in Duitsland. Voordien schipperde hij nog sterk tussen het alternatieve circuit en het net-niet-behoren tot de gevestigde stripwereld. Nu breidt het bereik van deze graphic novel ook via deze vertaling naar het Nederlands verder uit. Kinderland is één van de grote verrassingen in stripjaar 2018. Deze strip verdient een groot publiek door zijn oprechte vertelling die vlotte leesbaarheid aan voldoende diepgang weet te koppelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 1 =