Sévérin :: Robbedoes :: Keer op keer

Voor de tweede maal zet Al Sévérin ons op het verkeerde been. Ook dit keer geen heruitgave van verloren gewaande Robbedoes-tekeningen, maar gewoon nieuw werk met een stevig retrokantje.

Alec “Al” Sévérin doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. En dat is ook niet zo raar. Sévérin is immers geen alledaagse stripauteur. Deze Franstalige Brusselaar komt uit een geslacht van grafische creatievelingen. Overgrootvader, grootvader en vader waren immers goed boerende illustratoren en publiciteitstekenaars. De jonge Alec wordt dan ook snel aangetrokken door stripverhalen, vooral de Amerikaanse, en vult zijn vrije tijd met potlood en tekenpen. Op zijn veertiende illustreert hij het boek It’s Raining Cats and Dogs. Het boek mét zijn illustraties wordt meteen uitgegeven. Op zijn zeventiende brengt hij zelf zijn eerste strip uit,L’affaire Tchang, en op zijn negentiende volgt A Story of War. Die laatste is een huzarenstukje van 150 pagina’s dat hij op negen dagen bijeen tekent. Vanaf dan tekent hij met enkele intervallen vooral in opdracht, maar ook op eigen initiatief enkele strips. Tot hij in 2008 besluit te stoppen met tekenen voor den brode. Hij wil zich meer toeleggen op zijn religieuze activiteiten (Sévérin is overtuigde Getuige van Jehova).
Maar dan verschijnt plots in 2013 onder het pseudoniem “Al” een uitgave met zogenaamd “verloren gewaande” covers van het weekblad Robbedoes die tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag waren genomen door de Duitse bezetter. Blijkbaar vonden ze bij Dupuis dat Sévérin de Robbedoes-personages in de stijl van Rob Vel en Jijé meer dan voldoende in de vingers had en vroegen om meer. Met grote tussenpozen verschenen er drie retroverhalen van Robbedoes, Kwabbernoot én Spip in het weekblad Spirou. Die drie verhalen, samen met een nog onuitgegeven verhaal werden nu gebundeld tot deze hardcover.

Het boekje ziet eruit alsof het in de jaren veertig werd uitgegeven, inclusief het geruite binnenwerk dat typisch was voor de Robbedoes-albums uit die tijd. Ook de tekeningen hebben die doorgedreven retrolook waardoor je eerst denkt dat het een heruitgave is van vroeg werk van Robbedoes, maar het is dus wel degelijk recent werk. En zoals we mogen verwachten van Al Sévérin, zijn z’n korte verhalen licht en gemakkelijk te verteren. Je hoeft geen raketingenieur te zijn om de clou van deze humoristische kortverhalen door te hebben. Je wordt dan ook snel meegezogen in de vier verhalen.

De twee helden, vergezeld door de eekhoorn Spip, proberen — nu ze in een werkloze periode tussen twee avonturen zitten — te overleven in wat het naoorlogse Brussel lijkt. Dat doen ze door op zoek te gaan naar een “echte” job, maar dat lijkt al gauw geen simpele opdracht. Ambassadeur, pompbediende, kunstenaar en brandweerman: voor geen van deze vier niet zo evidente beroepen zijn onze twee vrienden in de wieg gelegd. Maar als ze, ondanks hun incompetenties, toch aangenomen worden, is het hun vernuft en spitsvondigheid waarop ze moeten bouwen.

De beweeglijke vintage stijl van Sévérin zal alle leeftijden aanspreken. Hij heeft grote eerbied voor de tekeningen van de Robbedoes-pioniers, maar maakt het stilistisch meer af waardoor het ook allemaal wat meer beweging meekrijgt. En hoewel de vier verhalen een geheel vormen, zijn ze ook apart te lezen. Dat was ook de reden waarom ze integraal uitgegeven werden. Het is uiteindelijk een stijlvolle hommage geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =