Jakuzi:: Fantezi Müzik

Jakuzi, een Turkse synthpop-band uit Istanbul, brengt met Fantezi Müzik zijn eerste album uit.

Op de golven van nostalgisch klinkende synthesizers schudt de in Istanbul gevestigde band zijn debuutalbum uit de mouwen. Fantezi Müzik ontleent haar naam aan populaire arabesque folkmuziek. Jakuzi kleedt het geheel echter in met een lo-fi synthpop-geluid, waar ze naar believen post-punk, disco en krautrock aan toevoegen. Het resultaat is een verfrissing, zowel voor de underground scene in Istanbul als voor de internationale perceptie van hedendaagse Turkse muziek.

“Koca Bir Saçmalık”, vrij vertaald als “dikke zever”, moet bij het meest geniale zijn wat YouTube sinds de jaarwisseling te bieden heeft. Na anderhalve minuut synthwave-intro bezingt een lage mannenstem op beklijvende wijze zijn teleurstelling over een stukgelopen relatie. Hij begeleidt zichzelf met zenuwachtige danspasjes, uitgevoerd tegen een in VHS-stijl gefilmde psychedelische achtergrond en opgevrolijkt door de meest kitscherige video-effecten denkbaar. In Turkije anno 2017 kan je als muzikant geen groter punk-statement maken.

“Bir Düşmanım Var” is één van de meest meeslepende popsongs die recentelijk niet hoorbaar waren op de radio. Na een intro uit de betere jaren tachtig tv-jingle, klinkt de lage mannenstem nu wat gedeprimeerder. Doorheen een ABC-structuur klimt zijn zang systematisch naar boven, tot die een hoogtepunt bereikt bij de zin “ama yapamam” – ik kan het niet. In de video spat vuurwerk van het scherm, waarna een over-the-top saxofoonsolo het nummer weer naar z’n begin begeleidt.

Opener “Geriye Dönemiyor” (“niet terugkeren”) draagt een ongeremde expressieve vrijheid uit. Enkele synths zwalpen rond twee basnoten die klinken als een sirene. Het stuwt de intro ruim drie minuten voort, waarna één couplet zang voldoende is om het album te lanceren. Andere hoogtepunten zijn “Her An Ölecek Gibi” – plakkerige chillwave, “Üstüme Gelme” – het ruigere postpunk-werk, en “Lubunya” – dat handelt over de liefde voor een transgender.

Genoeg met vooroordelen over grillige mannenstemmen, oosterse toonladders op elektrische gitaren en platte drumcomputer-samples. Joy Division, Tame Impala, Bryan Ferry, Air en Depeche Mode zijn ook langs de Bosporus gepasseerd. Achter elke hoek van Fantezi Müzik schuilt een nieuwe verrassing, zonder dat het album haar consistentie of eigenheid verliest. De muziek is een amalgaam van kleuren en bruist van enthousiasme en toewijding, een perfecte mengeling van synthesizer-geweld en liefdesverdriet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 2 =