Every Stranger Looks Like You :: Bluest Shade Of Black

Brakel is misschien vooral bekend dankzij Herman De Croo en de kasseihellingen uit de koers, maar de gemeente in de Vlaamse Ardennen blijkt ook een vruchtbare bodem voor zwaar muzikaal geschut.

De kans dat u al van Every Stranger Looks Like You gehoord heeft, is behoorlijk klein, tenzij u volledig thuis bent in de Belgische underground. Nochtans heeft dit powertrio al een tachtigtal shows, twee tours en vijf releases op hun palmares. Zanger-gitarist Tim De Gieter heeft daarnaast in Nederbrakel zijn eigen Much Luv Studio, waar andere beloftevolle Belgische bands als Eleanora, BRUTUS, 30,000 Monkies en FÄR al wonderbaarlijke dingen gedaan hebben. Maar De Gieter is naast een veelgevraagd producer ook een vat vol talent — hij maakt met FÄR ook uitstekende elektronische muziek.

Over naar Every Stranger Looks Like You. Wat meteen opvalt aan de sound, is de logge productie. Op Bluest Shade Of Black wordt een gigantische geluidsmuur opgebouwd met elementen uit post-grunge, hardcore en sludge, maar toch is het een plaat die makkelijk binnenkomt. Aan die lompe sound is echter ook een nadeel verbonden: zo zal de omineuze sludge in “Bed Of Pine” en “Self Portrait” meteen heel wat luisteraars die niets moeten weten van complexere of dissonante klanken doen afhaken.

Van bij het eerste nummer weet je meteen waarvoor ESLLY staat: cleane uithalen afgewisseld met oerschreeuwen, lompe riffs en hakkende drums drijven de immer voortdenderende trein aan. Soms weerklinkt er ook wat noise, zoals in “(No) Future Friends” — wat een kopstoot is dat nummer —, of shoegaze (“Catharsis”). Of beide, zoals in “Prosopagnosia”, een van de stevigste nummers op de plaat. Dat nummer werd trouwens exclusief door Metal Hammer gelanceerd. Niet slecht voor drie jongens uit Brakel.

Vooral “Shards” is moeilijk in een hokje te stoppen: het is uiterst krachtige post-hardcore met venijnige noise en een snuifje elektronica. In die zin is Every Stranger Looks Like You een tegendraadse band in de beste Belgische traditie. Ook andere metalbands zoals Steak Number Eight, Raketkanon, Brutus en Oathbreaker filteren uit verschillende invloeden een eigen sound.

Bluest Shade Of Black brengt ook net genoeg afwisseling om te blijven boeien, ook binnen de nummers. Maar daarbij gaat ESLLY soms bijna lelijk uit de bocht — we moeten nu aan Bring Me The Horizon denken, sorry daarvoor. Gelukkig is er meer dan voldoende brutaal geweld, zoals de outro van “Shards”, als tegengewicht. Die gedurfde variatie doet aan de recentere Mastodon denken, maar zonder de complexe ritmes.

Ondanks de constante lompe sound moet ESLLY er wel in slagen om fans van verschillende komaf aan te spreken. Nog maar eens band die de toekomst van het Belgisch muzikaal geweld verzekert. Het zijn gouden tijden, jawel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − 5 =