Belgisch geweld lost in de luwte

Van postrock over new wave tot triphop: de Belgische ondergrond beweegt. Daarom verzamelden we acht bands uit eigen land die wel eens potten zouden kunnen breken en recentelijk een nieuw nummer uitbrachten. Stuk voor stuk voorsmaakjes voor het grotere werk én het luisteren waard.

Mantis

Mantis is een van onze favoriete nieuwkomers van dit jaar. Het trio uit Maaseik speelde dit jaar al op Rock Herk, Absolutely Free Festival en Play Festival. Allemaal Limburgse festivals, maar we zijn er zeker van dat ze uit de provinciegrenzen kunnen breken. Verschroeiende maar meeslepende noise/ postrock is hun handelsmerk. “WELP” is daar het beste bewijs van.

Mantis is dit jaar nog te zien in Maaseik (19 november), Mechelen (26 november) en Magasin 4 (5 december).

Sperwer

Nog zo’n leuke Belgische nieuweling is Sperwer. Het trio bestaat uit (ex-)leden van Druzhnik en I Will, I Swear, en brengt op 22 oktober de EP Jager uit. Het titelnummer kan tellen als voorsmaakje. Het is heerlijk dromerig, heeft bloedmooie gezangen en de nodige reverb. Kortom, alles om de luisteraar in een roes te brengen.

Sperwer speelt op 22 oktober in De Kreun in Kortrijk.

Novgrod

Novgrod is het soloproject van Giel Cromphout, gitarist bij El Yunque en Blaegger, maar wie deze bands kent, mag zich aan iets anders verwachten. Novgrod is eveneens noisy, maar nog opbouwender en meer lo-fi-achtig. Het kraakt langs alle kanten en de vocalen klinken heerlijk nijdig, maar toch zit er enige melodie in. Niettemin: eentje voor de durvers.

Yamantau

Over Yamantau hebben we al eerder geschreven en het was even geleden dat we nog iets van de band hadden gehoord. Maar kijk: op 22 oktober brengt de band een nieuwe EP, Sun getiteld, uit. Yamantau grossiert in een gierende mix van postrock en psychedelica. Ze blazen u met gemak van uw sokken.

Yamantau speelt op 22 oktober met God Is An Astronaut in De Casino in Sint-Niklaas.

Whispering Sons

Moeten we de winnaars van Humo’s Rock Rally nog introduceren? Het vijftal uit Houthalen-Helchteren blies het new wave-genre nieuw leven in met een atmosferische variant, doordrongen van meeslepende beats en shoegaze. En dan is er nog de diepe, intrigerende stem van Fenne Kuppens. “Performance” is de A-kant van een 7″ die op 25 november verschijnt via Weyrd Son Records.

Whispering Sons speelt op 22 oktober in Muziekodroom, op 25 oktober in Het depot, op 28 oktober in De Kreun en op 10 december in de AB Club.

Hypochristmutreefuzz

2017 wordt een muzikaal topjaar. De reden? Het debuutalbum van deze bende mafketels dat in januari verschijnt. “Gums Smile Blood”, de eerste single daarvan, is nu te horen. De hypnotiserende song werd uitgebracht met een arty, zwart-wit en vooral trippy video. Het aanstormende album werd geproduced door Jasper Maekelbergh (Tsar B, Warhaus, Faces on TV). Nog een reden om deze band in het oog te houden.

Hypochristmutreefuzz is ook een belevenis live. Ga ze op 30 november in de Charlatan zien.

HOAR

Hoar startte als een soloproject, maar groeide langzaamaan uit tot een groep die beats, gitaren, vocalen en samples combineert. ‘A different approach to dancing’, zo omschrijven ze zichzelf. Deze band is dan ook moeilijk in een hokje te stoppen. Bij “Venice Of The North” zijn atmosferisch en licht dansbaar de juiste adjectieven. Wij zijn al fan van deze mysterieuze band, nu u nog!

DVKES

Afsluiten doen met een heerlijk potje scheurende kraut/poprock (jazeker, het bestaat). En “We Finally Pushed Through” is een oorwurm van jewelste. Het nummer is te vinden op debuutalbum Push Through, dat in november verschijnt via Waste My Records. Geproducet door Mario Goossens, en dat zegt ook iets over het potentieel van deze band.

DVKES speelt dit najaar in Gent (30 november), Antwerpen (1 december), Hasselt (8 december) en Leffinge (16 december).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf + tien =