Eindejaarslijstje 2015 van Maarten Langhendries

Waar het in 2014 onder stenen zoeken was naar topplaten, hadden we in 2015 soms oren te kort om alle interessante releases te beluisteren. En toch bij deze: een poging tot overzicht!

  1. Father John Misty :: I Love You, Honeybear      Even ongrijpbaar als de rondhotsende Joshua Tillman op het podium is, klinkt ook zijn tweede plaat. Op I Love You, Honeybear weet je nooit helemaal of de man je nu in het ootje aan het nemen is of niet, zowel tekstueel als muzikaal. Wat dat in ieder geval wel oplevert: een parel van een plaat die ons nog heel lang zal blijven intrigeren.
  2. Tame Impala :: Currents      Nog zo’n plaat om in te verdwalen en jezelf in te verliezen. Terwijl hij zijn gesprongen relatie verwerkte, vond Kevin Parker zichzelf en passant ook nog eens muzikaal opnieuw uit. Resultaat: een plaat waarmee hij zijn talloze navolgers opnieuw mijlenver achter zich laat.
  3. Sufjan Stevens :: Carrie & Lowell      Deze kon onmogelijk niet in deze lijst staan. Zo’n rauwe, pure platen zijn immers even zeldzaam als intelligente uitspraken van Donald Trump, en dienen dus gekoesterd te worden. Carrie & Lowell klauwt diep, ontroert, tot er van je hart niet veel meer overblijft. Overrompelend mooi.
  4. Ryley Walker :: Primrose Green      Neen, vernieuwend was deze plaat niet, maar Ryley Walker wist de erfenis van de folk uit de jaren ’70 volledig naar zijn hand te zetten en er toch een eigen, fris geluid uit te puren. En aangezien wij nu eenmaal zot zijn van de muziek van John Martyn, Nick Drake en Bert Jansch, kunnen wij zo’n eigentijdse update enkel maar al watertandend verwelkomen.
  5. Godspeed You! Black Emperor :: Asunder, Sweet and Other Distress      Misschien niet de meesterlijke kopstoot die de wereld heden ten dagen wel zou kunnen gebruiken, maar een goeie Godspeed You! Black Emperor komt nu eenmaal nog altijd hard aan. En zo hebben wij het graag.
  6. Courtney Barnett :: Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit      Op deze zaten wij al een tijdje te wachten, en toen ze dan ook effectief uitkwam, waren wij meer dan tevreden. Courtney Barnett charmeerde ons als geen ander met haar simpele maar effectieve indierock en haar geweldige teksten, die nog lang een grijns op ons gezicht zullen toveren.
  7. Kurt Vile :: Believe I’m Goin’ Down      Wij waren eerst niet helemaal overtuigd, maar uiteindelijk had hij ons toch weer bij de lurven, en hoe! Kurt Vile bewijst weer waarom hij één van de meest overtuigende indierockers van het moment is, met een plaat waarin de onrust vooral onderhuids woedt, maar die daarom niet minder beklijft, integendeel.
  8. Mercury Rev :: The Light In You      Hier waren wij enorm blij mee, want er zijn maar weinig artiesten die ons zo kunnen raken als deze dromers. Intimiteit, bombast, wazige teksten, melancholie: het zat er weer allemaal in, en de Revs boetseerden er een plaat mee die tot één van de beste van hun carrière mag gerekend worden.
  9. Inventions :: Maze Of Woods      Deze bezige bijen haalden vorig jaar net niet ons eindejaarslijstje met hun titelloze debuut , maar met deze opvolger Maze Of Woods is het wel raak. Waar de groep op hun vorige plaat nog wat op zoek was naar een eigen geluid, vinden ze deze wel op hun tweede plaat. Een sound die bestaat uit zachte ambient, zweverige wolken ruis en delicate arrangementen, met deze zeer mooie plaat, een plaat om op stil te vallen en in te verdwalen, tot gevolg.
  10. Bed Rugs :: Cycle      Oké, je kan hen wel wat de Belgische Tame Impala noemen, maar tegelijk vond de band op hun tweede album ook echt een eigen smoel. Psychedelica die niet alleen kaleidoscopisch kleurenpalet is, maar ook een donker randje biedt dat ervoor zorgt dat de plaat blijft beklijven.

Kleurden het jaar nog meer:
11. Tobias Jesso Jr. :: Goon
12. Circe :: Music for the Show of Shows
13. Isbells :: Billy
14. Julien Baker :: Sprained Ankle
15. Tom Mcrae & The Standing Band :: Did I Sleep & Miss The Border?
16. Beach House :: Thank Your Lucky Stars
17. Raketkanon :: RKTKN#2
18. Mount Eerie :: Sauna
19. Low :: Ones And Sixes
20. Lou Barlow :: Brace The Wave

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vier =