Citadelic Festival (28-31 mei 2015) :: Impro Iz A Laifschteil

Improvisatie is geen genre, maar een overtuiging. Of beter nog: een levensstijl. Of dat is toch hoe we het Citadelic Festival, dat dit jaar opnieuw neerstrijkt in het bekendste park van Gent, zouden omschrijven. Met Rogé Verstraete, roerganger van El Negocito Records, het gelijknamige eetcafé en dit festival, sta je altijd garant voor wat verrassingen.

En jong geweld dat z’n kans krijgt. Zo werden Steiger en Culprit’s Wellness opgericht in de schoot van het Gentse conservatorium en getipt voor de toekomst. Benieuwd welke richting dat uit zal gaan. Idem voor de potentiële verrassingen van het Franse Vocuhila Trio of het nieuwe (eenmalige?) trio van Rodrigo Fuentealba (MannGold, Fifty Foot Combo), die het een paar jaar geleden nog deed met Bert Dockx en Teun Verbruggen, en nu met Verbruggen en saxofonist Mattias De Craene (Nordmann). En wat dan te denken van het kwartet zwaargewichten uit binnen- en buitenland Seppe Gebruers, Hugo Antunes, Jim Black en Nate Wooley?

Wooley zal bovendien ook een soloset spelen op de slotdag. Wie een beetje vertrouwd is met de man, zijn releases en z’n unieke stijl, die weet dat op tijd komen een must is. Vermoedelijk van een heel andere orde, is de soloset van pianist Bas Bulteel, al is doorsnee doorgaans geen optie op dit festival. Dat zal ook gelden voor de ad hoc combinaties onder de noemer ‘Conversations’ (alles kan, alles mag), en de experimenten met filmmateriaal, met muzikale invulling door Lander Gyselinck en Bram De Looze, en Fabian Fiorini met Xavier Rogé, terwijl visueel materiaal gekozen wordt door filmmaker Robbrecht Desmet.

Er passeren ook een paar intrigerende duo’s: zo komt sax/impro-gigant Evan Parker naar Gent om te spelen met bassist Peter Jacquemyn en wordt meteen ook een cd voorgesteld van het duo. Jeroen Van Herzeele, ooit nog te horen op de allereerste release van het El Negocito-label, converseert dan weer met pianist Fabian Fiorini, terwijl gitaarminimalist Dirk Serries, die recent vooral gelijkgezinden vond in de vrije improvisatie, in de clinch gaat met de Britse baritonsaxofonist Colin Webster. De weerhaakjes zijn reeds besteld. En Dafalgan voor de gevoelige oren.

Een paar vaste waarden ook: Manuel Hermia komt met zijn trio, met daarin vaste bassist Manolo Cabras en invallende drummer Marek Patrman, terwijl Cabras later die dag ook met zijn eigen kwartet van de partij is. Teun Verbruggen komt dan nog eens op de proppen met de grootsstadsimpro van Othin Spake, met Mauro Pawlowski en toetsenist Jozef Dumoulin, die ook een soloset speelt. En dan is er ook nog buitenbeentje: Heleen Van Haegenborgh met haar ‘Signaux’, een project voor piano en 23 (!) misthoorns. U leest dat goed.

Vier dagen, drie dozijn muzikanten en talloze opmerkelijke momenten gegarandeerd. Gratis en niet te missen voor wie ook maar een beetje van wat avontuur beweert te houden. Als het weer mee wil, dan zou dit wel eens de échte start van het festivalseizoen kunnen worden.

Meer info HIER

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − twee =