Duot :: Live At Jamboree

Volgende land in de reeks: l’España. Het land staat niet meteen bekend als een van de meest opwindende streken voor avontuurlijke jazz of vrij geïmproviseerde muziek, maar naar verluidt begint er o.m. in Barcelona van alles te woelen onder het oppervlak, tekent zich langzaamaan een kentering af en mogen we ons verwachten aan een nieuwe golf van boeiende artiesten. Het duo Duot is alvast een fijne vertegenwoordiger.

Saxofonist Albert Cirera en drummer Ramon Prats spelen al vijf jaar samen en werken gestaag aan een carrière die gehoord mag worden. De saxofonist verkeert momenteel in Lissabon en is actief met het lokale geweld, maar was ook al in de weer met Joe Morris en de gerenommeerde Spaanse pianist Agustí Fernández. Prats stond zo ook al aan de zijde van het Zweedse kanon Mats Gustafsson. Kortom: goed volk met wat relevante kilometers op de teller, wat nog maar eens bewezen wordt met deze derde plaat, die naar eigen zeggen een eerste hoofdstuk voltooit.

Alhoewel: heel nieuw is die muziek niet, want de titelloze debuutplaat (2010) en opvolger Cactus (2012) werden vorig jaar al van antwoord voorzien door twee digitale releases Live At Jamboree Vol. 1 & 2 bij Discordian Records, samen goed voor ruim anderhalf uur vrij geïmproviseerd verkeer. Het is uit die opnames dat er nu een cd wordt geput, en die neemt ongeveer half zoveel tijd in beslag. Al is het niet meteen evident vanaf het eerste stuk, want de aanpak is nogal contrair.

Zo wordt pas na een tijd duidelijk dat opener “Idea 2” (“Idea 1” was de aanvang van hun debuut en dus al ingenomen) eigenlijk hetzelfde is als de laatste acht minuten van “Part 1” van Vol. 1. Je mist m.a.w. de aanloop, en die duurt in dit geval twintig minuten. Je zou kunnen denken dat het duo het spel een beetje vals speelt door enkel de beste minuten te knippen uit een performance, maar een grondige beluistering veegt die twijfels van tafel. Het ging er hen duidelijk om een staalkaart te bieden, terwijl de flow intact blijft. Live At Jamboree heeft de organische samenhang van muziek die gemaakt wordt op basis van empathie en openheid.

Het vertrekt allemaal vanuit de stilte, om vervolgens haast etherische contouren uit te tekenen, met zachtjes ruisend metaal en traag aangehouden tenorsaxgolven die haast herinneren aan het minimalistische solowerk van een Martin Küchen. Gestaag gaan de wendbaarheid en het volume omhoog, krijgt de muziek een potige drive die niet zo ver uit de buurt ligt van andere sterke sax/drumduo’s als Vandermark/Nilssen-Love of Webster/Holub. Cirera blijft eindeloos variëren met een soms extreem vibrato, terwijl Prats er ook al niet langs kletst.

Dat teren op eenvoudige ideeën, herhaling en ruimte is een constante doorheen het album. Dit is, ondanks het soms krachtige spel, geen duo dat het moet hebben van goedkoop scoren, van de instant adrenalinekick of het brute geweld. Alles gebeurt hier gedoseerd en met een flow. Vrij, maar doordacht en soms opvallend sober. Zo is “Idea 3” opgebouwd rond een ononderbroken drumroffel en is het enkel wachten tot de majorettefanfare de hoek om gestapt komt. Deze discussie krijgt ademruimte.

”Idea 4” en “Idea 5” zijn samen goed voor een halfuur van vrij verkeer met een geslaagde dynamiek en een indrukwekkende boog die verloopt via ingetogen, tribale percussiemomenten, stuiterende ritmes met een hoekig wentelende sopraansax erop, meer ritmisch stuwende passages en miniatuurvegen in een zachtjes uitdovende finale (dat mag ook eens gebeuren). Wat Duot hier laat horen is een back to the basics-beweging die steek houdt. Er komen geen gimmicks, opvallende ingrepen of opvallende rebelse stoten aan te pas. Wat overblijft is een pure, ongedwongen muzikaliteit en die is meer dan voldoende om de luisteraar drie kwartier lang bij de les te houden.

Duot speelt in maart een paar concerten in Vlaanderen. Op 18/3 in de Hot Club de Gand (met bassist Hugo Antunes), op 19/3 in Le Cercle des Voyageurs (in Brussel, opnieuw met Antunes) en op 22/3 als duo, samen met het trio Ballister, in De Studio (Antwerpen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − zes =