The Czars :: Best Of

John Grant stond in 1994 aan de wieg van de alternatieve rockband The Czars. Deze groep, eerst gekend als Titanic, werd opgericht door Grant, Chris Pearson op basgitaar en Jeff Linsenmaier op drums. The Czars had in zijn tienjarig bestaan een groot personeelsverloop, maar de bekendste line-up bestond uit deze 3 heren, met nog 2 extra gitaristen, namelijk Andy Monley en Roger Green.

The Czars maakte 6 albums en kende een paar bescheiden succesjes. Echter, na de vele verschillende groepswissels bleef in 2004 alleen nog John Grant over als origineel groepslid. Het was dus tijd om er een punt achter te zetten. Grant verhuisde naar Ijsland om daar zijn demonen te bestrijden, en kwam in 2010 op de proppen met zijn eerste solo album Queen of Denmark.

Waarom er net nu een Best Of uitgebracht wordt, is een mysterie: de hoogdringendheid of relevantie ervan ontgaat ons, ook al omdat John Grant al verklaard heeft dat hij zich niet echt kan vinden in de meeste platen die The Czars uitgebracht hebben. Enkel Goodbye kan zijn goedkeuring wegdragen. Het is dus een raadsel, ook al omdat de Best Of aantoont dat de groep uit Denver wel talent in huis had, maar de meeste songs klinken redelijk gelijkend, en weinig verrassend.

Voor de tracklisting werd gekozen uit songs van de 3 laatste platen: Before… But Longer uit 2000, The Ugly People vs the Beautiful People uit 2001 en Goodbye uit 2004. “Val” uit Before … But Longer is een mooie ballad die drijft op een strakke baslijn. De liedjes uit dit album zijn trouwens bijzonder donker, maar dan wel op een atmosferische, dromerige manier. In “Get Used to It” hoor je al vroege impressies van hoe Grant meer dan een decennium later zou klinken: gevoelig en melodieus, met een tekst die tot nadenken stemt. Dit niveau haalt hij pas terug op “Paint The Moon” uit Goodbye. Miskleun van het album is spijtig genoeg afsluiter “Song to the Siren”, dat nauwelijks aan de enkels van het origineel van Tim Buckley komt.

Alle songs uit The Ugly People vs the Beautiful People haalden overduidelijk hun inspiratie uit hetzelfde vaatje. Er zijn wel een paar uitzonderingen, zoals “Drug” of “Side Effects”, maar meestal is het armoe troef. Over de gekozen liedjes van Goodbye kunnen we kort zijn: buiten het al eerder genoemde “Paint The Moon” klinkt het allemaal als eenheidsworst.

Gelukkig is het niet allemaal treurnis: uit alle songs op deze Best Of blijkt dat de weemoedige stem van John Grant het kenmerk was van The Czars. Alleen spijtig dat hij zich toen niet kon omringen met muzikanten die hem beter aanvoelden. We zullen het maar op het conto “groeipijnen van een beginnend artiest” schrijven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × drie =