Het Chinadagboek van Marble Sounds :: 1. Hong Kong Hardcore

Nog tot 16 november toert Marble Sounds langs de prettigste clubs van China. Omdat zo’n cultuurschok altijd fijne verhalen oplevert, houdt de groep voor ons een dagboek bij.

Op de foto hieronder zie je Steveo en Fong van de club Hidden Agenda in Hong Kong. Fong pikte ons op aan de luchthaven en nam ons de rest van onze eerste dag mee door zijn stad. Locals als hij zijn nodig om in een plaatselijk restaurant iets besteld te krijgen, want voor ons is de kaart Chinees (sorry, die konden we niet laten liggen). Al valt niet alles in de smaak: de kip lijkt nauwelijks gebakken, het lillend vel zit nog helemaal rond het karkas, met hier en daar nog een poot, de gebakken varkensoren en –ingewanden (‘tripe’) zijn voor ons meer uitdaging dan gerecht, en kwal vinden we ook maar een zeevracht voor gevorderden. Maar we zijn welwillend, en Fong lijkt het allemaal hilarisch te vinden. ‘Durian pancake’ (een beslag op basis van groene thee, slagroom en vermalen durian, wellicht het meest onwelriekend stuk fruit op aarde; in Thailand is het zelfs verboden de vruchten op te snijden in het openbaar vervoer) een lokaal dessert dat hij ons absoluut wil laten proeven, vinden wij met de beste wil van de wereld echt niet te vreten. En helaas blijft zelfs een kleine hap nog uren nasmaken. Culinaire hardcore.

De tweede dag neemt Steveo, de geestelijke vader van de club, ons op sleeptouw. Hij wil ons absoluut de protestbeweging tonen die momenteel nog steeds van zich laat horen én zien in de drukste straten van Hong Kong Island, en te midden van de het financiële hart van de stad hun iglotentjes heeft opgeslagen. Sinds de overheid de actievoerders probeerde weg te spuiten, zijn hun paraplu’s uitgegroeid tot het symbool van hun protest onder de hashtag #umbrellamovement. We zien een geïmproviseerde leeshoek, mensen die samen dingen knutselen en koken, en hier en daar een toespraak. Deze mensen vragen om meer democratie, maar het gaat om meer dan dat. Zij willen vrijheid om creatief te zijn, los van elk onmiddellijk economisch gewin, en zijn bereid daar veel voor te geven, dat voel je.

De soundcheck in Hidden Agenda verloopt wat moeilijk. Op een gehuurde backline spelen, met de geluidsman van het huis en zonder roadie, met een jetlag in onze kleren en met een aantal nieuwe nummers op de setlist is het even zoeken. Maar iedereen is welwillend en gelukkig spreekt tourmanager Jef vloeiend Chinees. De club is très indie-underground. Niet letterlijk, want het bevindt zich op de tweede verdieping van een enorm industrieel pand. Het is hier dat Steveo een plek creëert waar de mensen van Hong Kong interessante indie-bands kunnen zien. Dat doet hij zonder subsidies en zonder drankvergunning. Mensen mogen wel hun eigen alcohol meebrengen en koud zetten in zijn koelkast. En ook hier een vlag van de umbrella movement. Deze mensen en hun enthousiasme zijn ontzettend hartverwarmend, en het publiek ontvangt ons met open armen.

Na de show begeleidt Fong ons met de taxi naar het hotel, om vervolgens zelf de metro naar zijn eigen studentenkot te nemen. We nemen houterig-hartelijk afscheid. Als wij onder de wol kruipen, heeft hij nog een tocht van een dik uur met het openbaar vervoer voor de boeg. Zeiden we het al? Hardcore!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + dertien =