Marble Sounds :: The Advice To Travel Light

Plaat vier ondertussen voor een van de mooiste Belgische bands van de afgelopen jaren. The Advice To Travel Light klinkt als een best of van die afgelopen tien jaar, maar dan met elf nieuwe nummers. Het is de viering van een eigen sound, door een band die verdomd goed haar eigen muzikale DNA tot op microscopisch niveau kent, en bovenal blijft verbeteren.

De status van “mooiste publieke geheim” zijn ze al kwijt sinds “Leave A Light On” in de winter van 2013 de aankoop van aanstekers de hoogte injoeg. Maar waar véle bands vervolgens zouden teren op dat succes en een plaat vol van soortgelijke pianoballads zou opnemen, gaf Van Dessel een resolute ruk aan het stuur. Het resultaat was een juweeltje het intimistische Tautou, dat zich meer schikte voor een zondagavond op de radio dan de kantooruren die de band had kunnen ambiëren.

Branie gekoppeld aan authenticiteit heet dat dan. Onze kop eraf als Tautou mettertijd geen cultstatus krijgt. Marble Sounds’ derde verrijkte en verbreedde het kleurenpalet van hun sound en boorde nog enkele laagjes in de weemoed aan. Die mocht op de eerste twee albums al eens breder uitwaaieren, zelfs epischer klinken. Al die ervaring wordt nu gebundeld op The Advice To Travel Light, dat zich laat luisteren als het elfledige antwoord op de quizvraag “Wie is Marble Sounds?”.

De kern van dat antwoord is dat deze band steevast op zoek gaat naar “kleine magische momentjes”. Die ene klank, melodie of zanglijn, dat ene laagje: The Advice To Travel Light staat er bol van en brengt daardoor verdieping aan in het geluid waar de band sinds zijn debuut in grossiert. Hier wordt achteloos en met een monkelend glimlachje schoonheid in het rond gestrooid vanuit de eigen sterkte.

Openings- en titelnummer “The Advice To Travel Light” zwelt aan tot een epische kraker, maar kreunt geenszins onder eigen bombast. De laagjes worden eronder geschoven in plaats van erbovenop gestapeld. Single “Anyhow (Even Now)” kent ook een refrein dat bij zonsondergang op een festivalweide meegeschreeuwd mag worden, maar toch zijn het ook nu weer de intiemere songs die het melodieuze goud van Marble Sounds het hardst doen blinken.

Sleutelnummer “39” bijvoorbeeld, een bloedmooie parel waarin Van Dessel mijmert over vroeger en nu: “I’m grateful for the reasons I still feel alive / But nervous in the purposes made over time / But I think I’ll survive.” Vaste zangeres Renée Sys (geen betere match voor deze band dan háár zalvende stem) sust mee met de ogen toe. Het leidt een per luisterbeurt steeds beklijvendere tweede albumhelft in, waarin de weemoed fluisterend ondergaan en bezongen wordt. “The Road” krijgt een herfstige hoorn en trompet mee, “Wisdom Is Bliss” is het stille meisje in de klas dat echter steeds scherper op het netvlies gebrand blijft, al was het maar door dat sprookjesachtig mooie pianomotiefje halverwege.

Het is dan ook een mooie traditie van Marble Sounds dat de schoonheidsprijzen van hun albums steevast op de tweede plaathelft worden uitgedeeld. Ook nu weer. Slotnummer “One Last Regret” is een pareltje vol rake mijmeringen (“It’s what I haven’t done that makes me what I’ve become / It’s what I always tend to do that holds me back from something new”), op een bedje van dromerige gitaren en toetsen.

Het vat de essentie van deze plaat prachtig samen. De immer minzame Van Dessel is een gevoelsmens die geluk niet zo maar als evident aanziet. Gepieker en mijmeringen horen bij het leven als eten en drinken, maar mogen het niet in de weg staan. Dit zijn elf songs die zegeningen tellen (het vertederende “Speeches” gaat over Van Dessels jongste dochter, waar “Leave A Light On” over de oudste zus ging), gepieker een plaats durven geven (“Anyhow (Even Now)”, “39”), net als spijt, zonder dat goedkoop af te doen als tijdverlies (“Keep repeating”, “One Last Regret”).

Dit is dan ook wederom een uitstékende, bloedmooie plaat van een band die vertrekt uit zijn eigen sterkte en verder blijft verfijnen aan een sound die zijn gelijke in België niet kent. Met “The Advice To Travel Light” bevestigt Marble Sounds nog maar eens gewoon een van de beste en mooiste Belgische bands van deze eeuw te zijn, maar daarenboven bestaat er geen beter equivalent voor een warmhartig gesprek op café dan hun platen op te leggen. Probeer het maar eens.

Marble Sounds stelt deze plaat voor op woensdag 17 oktober in Het Depot in Leuven en woensdag 31 oktober in De Studio in Antwerpen. Reis licht op weg naar daar en laat de weemoed u volledig inpakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + 13 =