Lust For Youth :: International

Lust For Youth zou waarschijnlijk een heel wat bekendere naam zijn als ze een slordige dertig jaar geleden deze muziek gemaakt hadden. De muziek van de jaren ‘80 is helemaal terug op hun vierde langspeler die schreeuwt om met New Order en Depeche Mode vergeleken te worden.

Lust For Youth was voorheen de schuilnaam van het soloproject van de naar Kopenhagen uitgeweken Zweed Hannes Norvide. Maar samen met de toevoeging van twee nieuwe bandleden, Loke Rahbek en Malthe Fischer, is de muziek van Lust For Youth op International grondig veranderd. Het is niet langer de claustrofobische lo-fi van op de eerste drie platen maar eerder speelse synthpop die zo uit het jaar 1984 zou kunnen stammen. Een koerswijziging voor de groep die lang niet slecht uitpakt, want Lust For Youth klinkt bij momenten overtuigender dan ooit.

Origineel is International misschien niet, maar entertainend is de plaat absoluut wel. ‘Epoetin Alfa’ is een nummer met het soort deuntje dat je na een halve luisterbeurt al onbewust aan het meeneuriën bent. De keyboardmelodie van “Illume” is er eveneens een die even kinderlijk simpel als steengoed is. En dat alles vergezeld van die heerlijk luie stem van Norvide, in dat charmante accent waarmee enkel Scandinaviërs Engels kunnen spreken. Ook “New Boys” zou zo op een verzamelaar van het beste van de tachtiger jaren kunnen staan, met zijn cheesy keyboards en dat typische elektronische drumgeluid, maar het is ook een track die smeekt om meerdere keren opnieuw gedraaid te worden. Niet alle nummers op International weten evenwel te overtuigen. Zo is “Lungomare”, een spoken word van een Italiaanse gastzangeres, een gewaagde maar redelijk overbodige vijf minuten. “After Touch” verdrinkt dan weer een beetje in zijn eigen nostalgie en treuzelt te veel om echt te kunnen boeien.

De melancholische nostalgie bij International ligt er soms zo vingerdik op, dat het voor sommigen waarschijnlijk iets te veel van het goede zal zijn. Maar zij die voorbij de occasionele plakkerigheid luisteren, horen een knappe plaat met een handvol catchy topnummers. Een leuke nieuwe koers voor Lust For Youth.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier − een =