Mount Kimbie + Palsembleu :: 17 november 2013, Botanique

Wanneer elektronische acts “live” achter hun naam zetten als ze optreden, betekent dat vaak niet veel meer dan wat gepruts met effecten zonder al te veel te veranderingen aan de plaatversies van hun nummers. Niet zo bij Mount Kimbie, dat er prat op gaat zijn songs live niet zomaar te brengen, maar ze in grote mate te herinterpreteren. In een uitverkochte Botanique toont de band daarmee nog maar eens dat ze een van de boeiendste live-acts zijn die tegenwoordig rondlopen in elektronicaland.

Dat geldt helaas minder voor voorprogramma Palsembleu. Deze twee Brusselaars maken muziek die verdwaalt tussen opruiende rave techno met stevig bonkende beats en overdonderende drone ambient à la Tim Hecker met een minimum aan melodieën en een maximum aan herhaling. Het doel? De volledige muzikale trance teweegbrengen aan de hand van het samenspel tussen pletwalsbeats aan een hoog tempo en klanktapijten die zich glaciaal voortbewegen. Doel bereikt? Niet echt. Misschien komt dat omdat ze hier als opwarmer moesten aantreden terwijl dergelijke muziek eigenlijk beter fungeert als afsluiter, maar anderzijds mist het toch ook wel de diepgang om die muzikale overrompeling te verkrijgen.

Allicht is het contrast met wat Mount Kimbie erna brengt ook gewoon te groot. De Britten Maker en Campos, live aangesterkt met een drummer, brengen weliswaar geen maximalistische muziek die van de hak op de tak springt, maar leggen wel steeds een opvallende ideeënrijkdom aan de dag. Daardoor zijn sommige van hun nummers absolute hoogtepunten in de recente, elektronische muziek, zeker nu ze hun dubsteproots ruim achter zich hebben gelaten om in interessanter, genre-overschrijdend gebied terecht te komen. Voeg daar dan nog eens aan toe dat de heren tijdens concerten niet gewoon op “play” duwt, maar hun songs gedeeltelijk recreëren met live drums die in duel gaan met de beats, synths en gitaren, en je krijgt een groep die een behoorlijk opwindende liveshow kan neerzetten.

Laatste boreling Cold Spring Fault Less Youth wordt zelfs in de eerste plaats geconcipieerd vanuit het livegebeuren, een lichte verschuiving ten opzichte van de eerdere EP’s en het debuut Crooks & Lovers die een pak elektronischer aanvoelden — al hoeven die oudere nummers allerminst onder te doen voor het recente materiaal. Sterker nog, het absolute hoogtepunt van de show bestaat uit “Field” en “Mayor”, twee nummers uit het debuut die respectievelijk als bis en als afsluiter van de reguliere set dienen. Allebei worden ze in een langgerekte, zorgvuldig opgebouwde versie gebracht, waardoor ze ontaarden in halve club bangers die veel steviger uit de hoek komen dan de albumversies.

Met die twee laatste nummers weet Mount Kimbie de set dus duidelijk in stijl af te sluiten, maar vanaf het begin van het optreden is echter al duidelijk dat hier kwaliteit gebracht wordt. Zo is er een breed uitwaaierend “Before I Move Off”, dat indruk weet te maken in een wazige naar shoegaze neigende interpretatie die tegelijkertijd toch meteen identificeerbaar is. Ook recentere nummers worden wat meer opengetrokken, zoals “Home Recording”, dat een kleine eindjam op gitaren en drums meekrijgt, of single “Made To Stray”, waarvan de dansbare elementen nog extra in de verf worden gezet.

Niks op aan te merken dan? Toch wel, zij het niet veel meer dan detailkritiek. De zangkwaliteiten van Maker en Campos, vrij prominent aanwezig in de nieuwe nummers, maar op plaat ietwat verdoezeld door de productie, tonen zich hier in de kalere momenten toch wat te beperkt om de songs te kunnen dragen. Die ene mindere noot wordt echter ruimschoots gecompenseerd door een verder uitstekende set, met een mooie balans tussen oud en nieuw werk en waarin het verder boeiend verdwalen is tussen de bekende elementen en de extra details die de Mount Kimbie live-ervaring een extra cachet meegeven.

Op 21 december speel Mount Kimbie nog op het Doomsday-festival in de Antwerp Expo, samen met onder meer Nosaj Thing en Igorrr.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + elf =