King Dalton :: King Dalton

De bandnaam doet enigszins denken aan het Wilde Westen, een land waarin cowboys, goudzoekers en ontdekkingsreizigers zich thuis voelden. In deze fictieve wereld zou de muziek van King Dalton soms wel eens kunnen passen.

Zoals de goudzoekers de grenzen van de VS uitbreidden, lijkt deze relatief nieuwe Gents-Antwerpse band de Belgische popmuziek open te trekken met blues, folk en exotische ritmes. Onze aandacht werd getrokken door een opzwepend optreden in het Gentse muziekcafé Video. Sprongen daarbij het meest in het gehoor: de nachtegalenstem van Jorunn Bauweraerts (Laïs), de zang en baritonsax van Pieter De Meester, tevens songschrijver van het gezelschap, en de slidegitaar van zijn broer Jonas. Alles werd samen gekneed tot een sexy en rauw livegeluid.

Ook opvallend: de invloed van jazzrock van ninetiesband Morphine. Zo is “Feminin Force” een mooi voorbeeld van het jazzy, speelse en ongewone groepsgeluid van King Dalton. Maar het vijftal laat zich niet zomaar in een hokje duwen. Op het moment dat je je laat meeslepen door de heerlijk brommende bas van Tomas De Smet (Zita Swoon, Think Of One, The Broken Circle Bluesgrass Band) en samenzang tussen De Meester en Bauweraerts in “Devil”, worden er orgelgeluidjes tevoorschijn getoverd. Ook dit nummer swingt lekker voort.

Het sfeervolle “Diligence” krijgt dan weer een exotisch tintje dankzij de bouzouki van De Smet. Zelfs van achter je bureau wordt je uitgenodigd om in de handen te klappen op het ritme van de percussie van Frederik Heuvinck. Ook met “Medicine Man” en “The Day I Will Be Dead” wordt het zo heet als in een woestijn. In het eerste nummer neemt Bauweraerts je mee op sleeptouw, het tweede is rustiger maar niet minder meeslepend, want daar heb je die bouzouki weer.

Nood aan een verleidelijk nummer om met je lief op te dansen? Ga dan voor het meer uptempo “Tonight?”. Als er “Tonight, I wanna hold you tight” wordt gezongen, weet u wel wat te doen. Variatie troef dus bij King Dalton, zeker als je de band wat luisterbeurten gunt.

Het iets meer ingetogen “Black Ice” hebben we net als afsluiter “Centre Of The Circle” genoeg kansen gegeven, maar het plakt niet aan de ribben. King Dalton is op zijn best in nummers die heerlijk opzwepend zijn. Vandaar dat ook het psychedelische “Every Single One” geen groots nummer is.

Om diezelfde reden zijn de twee meer bluesgeoriënteerde songs na “Black Ice” er wel weer boenk op. En “Devotion” en “Sudden Deafness” zijn ongetwijfeld twee hoogtepuntjes. Daarna nog niet gedaan met het plezier, want “6pm” klinkt bijna als funkrock, opgesmukt met een swingende bas. “Let’s go down to the river searching for gold”, zingt het zangduo, en je kan weer beginnen dromen in de wereld van King Dalton. Wil je zelf ondergedompeld worden in haar spannend universum? Ga ze dan zeker eens live bekijken, want King Dalton is live nog beter dan op plaat.

King Dalton staat op 22 november in De Roma in Borgerhout. Info & tickets: www.deroma.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 − 1 =