Sampha :: Dual

Sampha Sisay is een jongeman met een uitstekend cv. Tenzij u samenwerkingen met Jessie Ware, Drake en vooral SBTRKT niet indrukwekkend vindt, dat spreekt. Hoe het ook zij, met Dual neemt hij voor het eerst sinds een cd-release uit 2010 weer het voortouw, ditmaal mét bijbehorende promo en fatsoenlijke distributie. Wie de EP in huis haalt, krijgt, naast een ietwat rommelige productie, vooral een eerste blik op het grote potentieel dat zich schuilhoudt in deze jonge Brit.

Wat meteen opvalt bij een eerste luisterbeurt, is het gebrek aan noemenswaardige beats of synthesizers. In tegenstelling tot bij zijn eerdere broodheren, dienen ritmes en digitale klanken voornamelijk als ondersteuning van Sampha’s pianospel. Er wordt dan ook spaarzaam mee omgesprongen. Enkel in “Without” worden deze elementen wat meer naar voren geschoven en zelfs dan horen we eerder analoog aandoende drums dan bleeps en clicks.

Het duurt even eer je gewend bent aan dit opmerkelijke verschil, maar eenmaal het zover is, ben je klaar om te genieten van de opmerkelijke subtiliteit van Sisays arrangementen. Spelend met de verwachtingen en vooral steunend op zijn soulvolle stem, worden de songs haast kleine kunstwerkjes.

Het is trouwens die stem die voor de grootste hoogtepunten zorgt. Denk daarbij aan het reeds eerder op You Tube gepostte “Indecision”, maar zeker ook aan afsluiter “Can’t Get Close”: niet meteen de meest frisse of originele track op de EP, maar wel het emotionele orgelpunt.

Hier en daar klinkt de productie van Dual echter iets te home cookedw. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar hier leidt het soms af van de magie — vergelijk het met de waarneming dat je gsm rinkelt tijdens een Pixarfilm — waardoor je voor even terug de realiteit wordt ingezogen ten koste van de kleurrijke fantasiewereld.

Het maakt ook duidelijk dat Sampha vooralsnog een broekventje is. Een rotgetalenteerd broekventje, dat wel, maar nog steeds een broekventje. En met nog heel wat te leren, vooral op technisch vlak, zit er dus ook nog heel wat rek op zijn broekje. Maar met hard werken en meer ervaring zou Sampha een grote meneer kunnen worden. Voorlopig doen we het evenwel met veel plezier met Dual.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 3 =