Celestial Wolves :: Wood For Wood

Zoals je pakweg death-metalacts hebt met passie voor hun genre, zo heb je ook bands die niet beschaamd zijn voor het postrocketiket en dwepen met hun grote voorbeelden. Het jonge Oost-Vlaamse Celestial Wolves is zo’n band, maar bovenal top in z’n genre.

Uiteraard hoor je de kenmerkende hard/zacht-dynamiek van Mogwai, Godspeed You! Black Emperor en Explosions In The Sky op Wood For Wood, maar Celestial Wolves klinkt nooit als een oppervlakkige kloon. Zijn sterkste troef over de hele plaat is de sfeervolle gelaagdheid. De jazzy bas — die de muziek actief ondersteunt –, dynamische drums en afwisselend hevige en zacht pingelende gitaren — Celestial Wolves telt drie gitaristen die hun eigen rol spelen — worden telkens samengesmeed tot een openbloeiend geheel. Daarvan is opener “Persistent Vegetative State” een mooi voorbeeld.

Nog een bekende truc in postrockmiddens, toepast door onder meer Maybeshewill, is de toevoeging van stemsamples. Het blijft allerminst origineel, maar toch geeft Stephen Hawking “COBE” een apart sfeertje. De rest van het nummer is net als “You Have A Watch, We’ve Got Time” en “Seagulls & Elephants” vakkundig opgebouwd. Een storm van nerveuze gitaren en dito drums gaat meermaals liggen voor rustig voortkabbelende passages die dan weer langzaam uitmonden in een uiterst intense geluidsstorm.

Voor een vrij jonge band — pas opgericht in 2011 — durft Celestial Wolves al geregeld buiten de lijntjes te kleuren. Zo klimt “Corporal Wojtek” aanvankelijk in typische post-rockstijl op naar een climax, maar het nummer eindigt in ware stonerstijl; uiterst geschikt om je nekwervels kapot te headbangen.

Ook “Until The Day Dawns And The Shadows Flee Away” en “Cordillera” bewijzen dat de band nog veel groeipotentieel heeft. De bijna doom-achtige aanpak doet soms denken aan het Duitse Kokomo. Het zijn nummers die je niet meteen met deze tijd van het jaar associeert. Wood For Wood is een stevige brok instrumentale muziek, best te beluisteren terwijl een hevige sneeuwstorm over het land trekt.

Het vijftal heeft kosten noch moeite gespaard voor zijn debuutplaat. Die werd in december 2012 opgenomen in de Alternator Studio van Bart D’Haese en nadien gemasterd door Kokomo-drummer Tobias Stieler, intussen een veelgevraagd man in de scene. Beide producers gaven de plaat die massieve sound mee. Dat is uiteraard niet het enige dat goed moet zitten. De nummers van Celestial Wolves zijn an sich veel interessanter dan die van de gemiddelde postrockband. We zijn nu al benieuwd naar de creatieve uitspattingen die de toekomst zal brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =