Huracán + Celestial Wolves :: 28 januari 2014, Dunk!HQ

Twee jonge Oost-Vlaamse bands, met elk een voorliefde voor hun genre, stonden geprogrammeerd voor de huiskamerconcerten bij de organisatie van Dunk!festival in de Zottegemse deelgemeente Velzeke. Maar bovenal bewezen Huracán en Celestial Wolves dat ze meer doen dan een ode brengen aan post-rock en stoner.

In een vroeger winkelpand, naast hun woning in het kleine Velzeke, nodigen Luc en Wout Lievens regelmatig de fans van post-rock en consorten uit voor een spotgoedkope en gezellige concertavond. Onder meer Doomina, Lis Er Stille en Terraformer passeerden al in de kamer waar niet meer dan 40 man binnenkan. Het zijn bands die bij mensen die nog nooit naar Dunk!festival geweest niet bepaald een belletje doen rinkelen, maar dat zou eigenlijk niet mogen afschrikken. Je kan er meestal in een warm, haast familiale sfeer met een lekker biertje — Ename Blond, Duvel of een gewoon pintje (de drankenkaart is zo beperkt nog niet) — ongetwijfeld muzikale ontdekkingen doen. Dunk!HQ is een uniek concept in deze tijden. Ditmaal spelen er weliswaar twee lokale bands die hun trouwste aanhang meebrengen. Resultaat: een letterlijk uitverkocht huis.

De naam Huracán zal u misschien niets zeggen, maar sommige retestrakke riffs doen misschien wel meteen aan Drums Are For Parades denken. U kent deze Gentse lawaaimakers wellicht nog; ze deden ooit de aarde daveren met de stoerste en vuilste vorm van stoner/noiserock. Huracán-gitarist Geert Reygaert, broer van Wim Reygaert, speelde in een vorig leven nog bij Drums Are For Parades. Maar Huracán is geen flauw afkooksel geworden. Ondanks het feit dat het maar het derde (!) optreden is van deze jonge band, is er duidelijk een muzikale lijn te horen. Dit is duistere, schreeuwerige beukmetal en lijkt soms wel de zware versie van Queens Of The Stone Age. Stoner voor wie tegen een stootje kan dus.

Het geheim van deze ervaren rotten? Ongetwijfeld repeteren, veel repeteren. En veel goesting om muziek te maken. Drie van de vier heren mogen dan al de dertig gepasseerd zijn, drummer Tijs De Langhe, zanger Christophe Wille en Reygaert spelen nog altijd met de gretigheid van jonge wolven en worden meegesleurd in het enthousiasme van bassist Bert Roos — een echte aanwinst voor de band. Huracán komt duidelijk met één doel: de luisteraar op een punch in het gezicht trakteren. Dat doet hij zelfs ook met een onherkenbare Monster Magnet-cover.

Zoals Huracán veel meer dan stoner is, is Celestial Wolves meer dan een ode aan de post-rockhelden. Een jaar geleden konden we nog beweren dat enkel het post-rocketiket bij het vijftal past. De hard/zacht-dynamiek van bands als Explosions In The Sky en Mono kenmerkte debuutplaat Wood For Wood, maar Celestial Wolves klonk nooit als een oppervlakkige kloon. Met een nummer als “Corporal Wojtek”, dat ook in Velzeke op een verschroeiende wijze wordt gebracht, kleurt de band al vroeg buiten de lijntjes.

Niet alleen is de bandsound van Celestial Wolves geëvolueerd — getuige de twee nieuwe, gitzwarte post-metalachtige nummers die ons meteen omver blazen — ook deden de wolven het voorbije jaar heel wat podiumervaring op. Luttele optredens in hun streek en een zelfgeregelde tour door Engeland en Schotland hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. De heerlijk gelaagde melodieën van de drie gitaristen raken meer dan ooit tevoren, de drummer klinkt strakker en technischer dan ooit en de bassist neemt je mee naar een psychedelische fantasiewereld. Kortom: dit zijn straffe muzikanten die zowel op vlak van techniek als inventiviteit blijven groeien.

Voor alle duidelijkheid: bij Huracán en Celestial Wolves weet je nog altijd welke grote voorbeelden ze aanbidden, maar dat is bij de grootste rockbands niet anders. Toch is het overduidelijk dat deze Oost-Vlaamse bands, ondanks hun jonge leeftijd, al een eigen sound aan het zoeken zijn. Zowel in hun genre als live zijn ze nu al top en daarom is het nu al reikhalzend uitkijken naar de eerste EP van Huracán en de tweede plaat van Celestial Wolves. De toekomst ziet er met andere woorden rooskleurig uit en die ligt een dezer jaren ongetwijfeld op een podium van Dunk!festival.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × vier =