Zero visibility corp. :: (Im)possible

Op de tweede avond van het Brugse dansfestival December Dance ging (Im)possible van het Noorse gezelschap Zero visibility corp. in Belgische première. Een voorstelling over het leven, en vooral de liefde.

Loslaten en aantrekken, leven en dood, schoonheid en brutaliteit: de voorstelling van choreografe Ina Christel Johannessen zit vol tegenstellingen, waardoor je als toeschouwer een uur lang op het puntje van je stoel zit. De choreografe weet de spanning perfect op te bouwen, met een doordacht gebruik van de muziek.

Beginnen doet de voorstelling met een koppel, dansers Line Tormoen en Dimitri Jourde, dat elkaar (terug) tegen het lijf loopt. Langzaamaan legt Tormoen haar sluier, haar rouwkleed af. Het leven haalt het op de dood, die in de vorm van as een belangrijk element vormt in het decor. Wat volgt is een ontroerend spel van zich los willen trekken, maar tegelijk zo sterk verbonden zijn met elkaar dat dat niet lukt.

In het tweede deel bewandelen ze toch elk hun eigen pad, tot ze samen in een kartonnen doos — hun huis — belanden. Ze groeien opnieuw dichter naar elkaar toe, de lampen van het decor flikkeren, ze verbeelden de spreekwoordelijke vonken. Na een intense koppeldans belanden ze in elkaars armen voor het rode tapijt, dat bonkt als een kloppend hart.

Bij het tweede koppel is de afstand in het begin groter: hij zingt een oosters lied, terwijl zij rond hem danst. Ze staan in verband met elkaar, maar toch ook weer niet. Bovendien is er nog een vijfde danseres, die het evenwicht binnen de koppels soms verstoort. Maar ook dit tweede koppel groeit langzaam maar zeker naar elkaar toe en danst zijn intieme liefdesdans.

Net als in Johannessens ander werk staat de complexiteit van het menselijke leven, en meer bepaald onze gevoelens en emoties op liefdesvlak, centraal. Vervreemding en identiteit, vasthouden en laten vallen, rouw en vreugde, leven en dood: het zijn tegenpolen die elkaar opheffen, die leiden tot een staat van zero degrees. Ina Christel Johannessen richtte haar Zero visibility corp. in 1996 op en sinds 2003 krijgt ze dankzij haar … it’s only a rehearsal internationale aandacht.

In deze (im)possible gaan een sterke fysieke energie en een poëtische beeldtaal hand in hand. Op die manier weet Johannessen het ritme en de spanning in de voorstelling te houden. De technisch sterke dansers slagen er moeiteloos in om hun emoties op het publiek over te dragen. Als toeschouwer leef je daardoor dan ook echt mee met de verschillende koppels. Bovendien speelt het geheel zich af in een eenvoudig, maar doordacht decor dat de poëtische kracht alleen maar versterkt.

December Dance focuste dit seizoen op het Hoge Noorden en liep tot 16 december op verschillende locaties in Brugge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − 8 =