Shanower :: Het Bronzen Tijdperk: 1. Voorspellingen

In de VS zijn historische strips niet populair. Het Bronzen Tijdperk is de uitzondering op die regel. Het magnum opus van Eric Shanower wordt nu eindelijk vertaald.

De Trojaanse oorlog is een van die periodes uit de Antieke Oudheid die schrijvers van alle tijden lijkt te blijven inspireren. Heel vaak wordt met de historische stof bijzonder vrij omgesprongen. In Het Bronzen Tijdperk van de Amerikaan Eric Shanower is dat echter helemaal niet het geval. Hij documenteerde zich uiterst grondig en volgt in zijn verhaal dan ook enkel datgene wat hij op basis van historische bronnen heeft kunnen staven. Het verhaal van Paris begint hier, wanneer hij ontdekt dat hij eigenlijk de zoon is van koning Priamos. Hij vertrekt van bij zijn boerenfamilie naar het hof, waar een wereld van strategie en complot op hem wacht. Shanower vertelt het verhaal op een rustig, bijna ouderwets tempo en grijpt nergens terug naar overdreven spektakel of sensatiezucht.

Age Of Bronze loopt in de VS sinds 1998 in onregelmatig verschijnende comics, die nadien gebundeld worden in dikke paperbacks. Tot nu toe verschenen er al 31 comics (met een nieuw deel op komst in december) en drie bundels. Voorspellingen bevat de eerste helft van de oorspronkelijke eerste paperback. Eric Shanower ontving voor deze reeks al verschillende prijzen, zoals de prestigieuze Eisner Award, die hij zowel in 2001 als in 2003 in ontvangst mocht nemen. Hij voorziet dat de hele reeks uiteindelijk zeven paperbacks zal tellen, maar aan het huidige tempo zal het zeker nog eens 15 jaar duren vooraleer dat eindpunt bereikt is. Shanower schrijft ondertussen immers ook andere comics, waaronder verhalen gebaseerd op The Wizard of Oz voor uitgeverij Marvel.

Grafisch sluit de auteur naadloos aan bij de Europese traditie van realistische tekenaars. Hij tekende voor de Europese markt trouwens aan het begin van de jaren 90 al drie delen van De Wereld van de Hermetische Garage, op scenario van Alexandro Jodorowsky en Jean-Marc Lofficier. De eerste twee daarvan werden ook vertaald. Sindsdien bleef Eric Shanower verder verstoken van vertalingen, tot Het Bronzen Tijdperk. Nu durft uitgeverij Saga het aan om Shanowers magnum opus te vertalen. We vinden het enkel jammer dat een dergelijk ambitieus project geen mooier jasje kon krijgen. De vormgeving van dit album behoort tot het lelijkste wat er de afgelopen tijd in de winkels verscheen. Het is eens zo jammer dat het net een sterke, maar niet evidente strip als Het Bronzen Tijdperk is die hierdoor potentiële lezers kan afschrikken. Naar ons aanvoelen zal deze strip het immers niet makkelijk hebben om een breed publiek te overtuigen, naast alle flitsende nieuwe albums. Toch willen we hierbij een pleidooi houden voor alle lezers om zeker verder te kijken dan de kaft van dit album. Binnenin bevindt zich immers een echte schat.

8
http://www.sagauitgaven.be

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Shanower :: Het Bronzen Tijdperk: 1. Voorspellingen

In de VS zijn historische strips niet populair. Het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in