DOUR 2012: School Is Cool :: Donderdag 12 juli, Clubcircuit Marquee

Dik twee jaar geleden was School Is Cool zo’n zeldzame Rock Rally-winnaar waar echt iedereen blij mee was. De groep behaalde zijn overwinning immers niet nipt met punten, maar met de pure ippon “New Kids In Town”. Ook op Dour ging de groep met veel energie voor een overtuigende homerun.

Vijf. Zoveel singles heeft School Is Cool al uit zijn debuut — nog altijd maar een dik half jaar oud — geput. Geen wonder dan ook dat dit optreden al van in het begin wat als een greatest hits-set aanvoelt. “The World Is Gonna End Tonight” is echter meer dan zomaar een eerste knaller: het is een toonzetting, een apocalyptische doemvoorspelling met een vrolijke twist; pop voor moeilijke tijden als deze.

Dit is een groep die in de voorbije jaren goed gerodeerd is en strak staat te musiceren. Groepsleden wisselen onophoudelijk van instrumenten zonder een steek te laten vallen, het zelfvertrouwen om een publiek te mennen is er ook. En dus kan “Junkyard Kids” als een “hiphopsong” worden aangekondigd, debiele moves incluis, of wordt er een circle pit gevraagd voor het niet uitgebrachte “I’m Not Having Fun”. Het werkt overigens: de rondcirkelende massa voor het podium is indrukwekkend.

Er zijn ook rustpunten, als “O! Delusions” of “The Road To Rome”, maar zelfs daar is het moeilijk om percussionisten Andrew Van Ostade en Matthias Dillen in bedwang te houden. School Is Cool drijft op ritme, wíl dat verscheurende tempo van zestien songs per uur halen, om dan tot een eerste hoogtepunt te stuwen met “Warpaint”, hun beste song. Deze elektronische, verbeeldingsvolle rock is waar ze hun meest eigen taal vinden; de richting die het in de toekomst verder uitmoet.

Nog maar eens doemdenken. “The end is near, I can see it in your eyes”, gaat het in een ander nieuw nummer, en dat klopt: met een daverend “New Kids In Town” krijgen we nog een laatste orgelpunt, waarvoor frontman Johannes Genard halverwege ook de groepsleden van Great Mountain Fire op het podium uitnodigt. Het doet denken aan de manier waarop de groep twee jaar geleden zijn overwinning in de Rock Rally vierde door alle finalisten op het podium mee te vragen, en je weet: “samen” is geen vies woord voor deze groep. Mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 15 =