DOUR 2012: Rise And Fall :: Vrijdag 13 juli, Cannibal Stage

Aanvankelijk stond Rise And Fall niet op de line-up van Dour, maar door het annuleren van Lionheart werd de absolute hardcoretrots van België toch bevestigd. Met een overdonderende set stuurde Rise And Fall het muzikale niveau op het metalpodium de hoogte in.

Van een aangename verrassing gesproken: in plaats van de luchtledige metalen hardcore van een dertien-in-een-dozijn-band wordt in de vroege namiddag al de furieuze en passionele hardcore van een van de meest interessante bands uit de Europese scene voorgeschoteld. Zoals altijd hadden we torenhoge verwachtingen van onze eigenste hardcoretrots, en die werden in tegenstelling tot hun releaseshow in maart in Kortrijk — niet dat het daar slecht was, verre van — volledig ingelost.

De band heeft zijn eigen geluidsman mee en lijkt volledig op scherp te staan. Het verwondert dus niet dat een oudje als “Into Oblivion” en de razendsnelle, compromisloze d-beat gedreven hardcore uit Faith (“Dead Weight” en “Deceiver”) vanaf de eerste noten in de hersenen geramd zijn. Rise And Fall houdt het publiek evengoed in de greep met zware downtempostukken (zoals op het einde van “Burning At Both Ends”) en meeslepende gitaarkronkels — de gitaarsirene in “Faith/Fate”: telkens kippenvel!

We zien een band die beukt, ramt, vlamt en ook nog eens ontzettend intens klinkt. Zo goed als elk recent nummer van Rise And Fall staat voor zowel fysieke oerkracht als emotionele razernij. Geloof het of niet, maar elk instrument van de band straalt passie uit. Bjorn Dossche is niet alleen een brulboei, maar ook een intense verschijning. Cedric Goetgebuer is een dijk van een gitarist die meeslepende melodieën en dito solootjes uit zijn gitaar tovert. Bassist Vincent Maes en basdrumheld Wim Coppers maken het geheel nog explosiever en vuriger.

Je ziet geen band die het publiek op het irritante af oproept om rond te tentpalen een circle pit te maken, maar wel een collectief dat zijn eigen universum creëert. Je bent mee of niet. In Dour is alvast te merken dat Rise And Fall heel wat hardcorezieltjes aan het bijwinnen is. Nu is het uitkijken naar Ieper Hardcore Fest, waar de diehardfans hun favoriete band zullen opwachten. Dat belooft qua intensiteit weer mooi te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vijf =