THEEsatisfaction :: awE naturalE

Vorig jaar bracht Shabazz Palaces met Black Up een van de meest verfrissende hiphopalbums in tijden uit. Uit datzelfde creatieve broeinest komt nu THEEsatisfaction, ofte het vrouwelijke rappersduo Stas en Cat, die na het bed ook de studio met elkaar delen. Vuurwerk verzekerd!

Tot voor kort viel Seattle en hiphop niet bepaald een geslaagd huwelijk te noemen. De grootstad geldt als economisch hart van Washington, en muzikaal als geboortestad van Jimi Hendrix. Uiteraard is het ook de bakermat van de grunge, de thuisbasis van Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam. Hiphop was er jarenlang een rariteit, even zeldzaam als een geslaagde grap in Blokken. Tot Shabazz Palaces, het project van rapper Ishmael Butler, vorig jaar op de proppen kwam met een joekel van een debuutplaat en het genre hiermee meteen op de kaart zette. Op een aantal nummers kreeg Butler assistentie van de vrouwelijke rappers Stasia “Stas” Irons and Catherine “Cat” Harris-White. Deze meiden komen nu — na een handvol mixtapes en CDr’s, — met hun eerste worp awE naturalE aanzetten.

Opener “Bitch” is een spoken word-vertelling die meteen de toon zet; “I am always finding the time when I feel I need to please you”. Sensueel en uitdagend. Verderop is het vooral de combinatie van de zang van Cat en de rap van Stas die het verschil maakt, zoals op het zwoele “Deeper” of op het botergeile “Sweat”, waar de funk met dikke druppels van afdruipt. Vaak vullen beide dames elkaars verzen aan en op “Enchantruss” en “God” komt Ishmael Butler een stukje mee rappen. Dat laatste nummer roept met zijn jazzy inslag herinneringen op aan de hoogdagen van A Tribe Called Quest.

Voor de productie van dit album werd geen dure vogel ingehuurd, maar kroop het duo zelf achter de knoppen. Verwacht geen brutale beats waar vuilbekkers Azaelia Banks en Kelis hun vieze praat al te graag rondspinnen, maar vederlichte soul op zijn Erykah Badu’s. Denk dus eerder Madlib of Flying Lotus dan David Guetta of Will.I.Am. Soms volstaat een bas, wat handgeklap en percussie (“Bitch”) om ons in te palmen. Op andere momenten laten ze duidelijke invloeden van disco (“Queens”) of jazz (“God”, “Existinct”) toe. Productioneel haalt dit album een hoog niveau. Er is gezocht naar een herkenbaar geluid, vrij psychedelisch, met veel piano en akoestische loops.

In hun teksten durven de deernes al eens een religieus of politiek getint standpunt innemen, maar het is hun gevoel voor humor dat het verschil maakt. “Sweat through your cardigan”, zo klinkt het plots in “QueenS”. Verder gelooft het tweetal rotsvast dat ze van een andere wereld komen, zo roepen ze zich in afsluiter “naturalE” uit tot “Queens of the Stoned Age and princess of time”. Stas en Cat vermoeden dat ze rechtstreeks uit de pre-Egyptische dynastie zijn overgewaaid. Ach, een beetje prettig gestoord kan nooit kwaad. Zo lang dat fijne platen als awE naturalE oplevert, mogen de dames wat ons betreft geloven (in) wat ze willen.

awE naturalE zal het even goed doen in die hippe koffiebar als in de knusse slaapkamer. Het album is niet zo overdonderend als Black Up van Shabazz Palaces, al heeft dat niets te maken met de kwaliteit, maar alles met de vrouwelijke toets, het speelse en de verleiding. Slowly surely, zo definieerde Jill Scott het ooit. En geef haar maar eens ongelijk. Meer, graag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf + twintig =