Jonna vzw :: Kletspraat

Met Kletspraat brengt Jonna vzw een kindervoorstelling over woorden, waarbij twee jongens met kleurrijke letters, dure woorden en langgerekte klanken vechten om het hart van een meisje. Spijtig genoeg schuift Jonna vzw hierbij het potentieel van woorden aan de kant en brengt het slechts een simpel liefdesverhaal op de planken.

{image}Jonna vzw is een organisatie uit Wilsele die reeds dertig jaar creatieve vormingen aanbiedt, zowel aan kinderen, jongeren als volwassenen. Ze beschikken ook over een eigen toneelschool waar ze zelf kostuums en decors maken en (kinder)theaterproducties creëren in de vorm van verteltheater, visueel theater of straattheater. Met Kletspraat speelden ze deze zomer op Theater aan Zee.

Een blonde jongen (Jasper Dreesen) staat op het podium een beetje verlegen voor zich uit te staren, wanneer achter hem plotseling allerlei kleurrijke letters opduiken. Van achter een doek komt een slappe T piepen, een zachte gele M volgt en een ronde O rolt langs. Plots rijdt er een meisje in een rood jurkje op een rode step voorbij (Eva Van Eynde). Het meisje kan prachtig zingen en draagt een slinger van Oooo’s. Ze lijken het wel met elkaar te kunnen vinden, de stille jongen met weinig woorden en het vrolijke meisje. Samen werken ze in de woordenfabriek waar ze houten woordenblokken in dozen stoppen en controleren. Alles ziet er goed uit voor de jongen en het meisje, tot er een andere jongen (Pieterjan De Meulder) met dure woorden verliefd wordt op het meisje.

Hoewel de voorstelling om woorden gaat, wordt er te weinig creatief omgesprongen met het potentieel van woorden en letters en komt de nadruk te veel te liggen op een simpel liefdesverhaal. De tekst is van ondergeschikt belang en er wordt slechts gespeeld met enkele moeilijke woorden en verschillende klanken. Zo duiken er regelmatig Oooo’s en Aaaa’s op, gevolgd door kinderlijk gegiechel van de spelers, iets wat doet denken aan het clowntje Bumba van Studio 100. Daarbij hanteren de spelers alle drie een verschillende speelstijl. De stille jongen toont haast geen expressie op zijn gezicht en kijkt enkel een beetje verlegen de zaal in, waarbij de andere jongen dan weer zeer grotesk, in Samson en Gert-stijl acteert, iets wat de kleuters wel lijken te appreciëren. Het meisje speelt zeer vrolijk en speels, maar het blijven uiteraard volwassenen die zich als kinderen gedragen.

Aan het decor werd amper aandacht geschonken. Het bestaat simpelweg uit een wit gordijn en enkele metalen rekken met wat dozen op. Gelukkig brengen het rode jurkje en de verschillende letters een beetje kleur, maar toch had dit veel fantasierijker uitgewerkt gemogen, zeker aangezien Jonna vzw Kletspraat omschrijft als een visuele voorstelling.

Kletspraat is in al haar aspecten vrij onbeholpen, zowel qua inhoud, decor, kostuums als spel. Indien u op zoek bent naar vernieuwend jeugdtheater, dan bent u hier niet aan het juiste adres. Desondanks lijkt de voorstelling wel te werken en zijn vrijwel alle kleuters mee, zeker wanneer er letterkoekjes door de zaal vliegen. Ook al kennen de meeste vierjarigen waarschijnlijk nog niet het verschil tussen een letter en een cijfer, toch vormen ze een zeer enthousiast publiek en is Kletspraat voor hen wel geslaagd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 3 =