THEATERFESTIVAL :: Studio Orka :: Warmoes

Welkom op deze prachtige Open Tuinendag! In de volkstuintjes van Ukkel neemt Studio Orka u mee op een rondleiding langs bonzaïboompjes, preistronken en de geheimen van de moestuinders.

Studio Orka, het Gentse collectief opgericht door het ontwerpersduo Martine Decroos en Philippe Van de Velde, verovert sinds enkele jaren de harten van menig theatertoeschouwer met hun fantasierijk locatietheater. In 2009 mochten ze de Cultuurprijs voor jeugdtheater ontvangen en in 2010 werd hun voorstelling De legende van Woesterdam (2009) geroemd met een Gouden Krekel, de Nederlandse prijs voor de beste jeugdtheaterproductie. Met een combinatie van technisch vernuft en eindeloze verbeelding creëert Studio Orka voorstellingen voor jong en oud, waarbij ze de minder mooie kantjes van onze samenleving niet uit de weg gaan.

Tussen de bloemkolen, tomaten en patatjes brengt Studio Orka met Warmoes een voorstelling over het leven in de Vlaamse achtertuin. Met een regenjas en laarzen aan verzamelt het publiek aan de volkstuintjes in Ukkel, waar het tegemoet komt gereden door Mees (Ilse De Koe), een vreemd meisje op een fiets. Vol trots toont ze ons haar verzameling onkruid en geneeskundige plantjes en vertelt ons over haar droom van een eigen volkstuintje. Tot ze wordt weggewuifd door de trotse voorzitter Geert (Steven Beersmans), die de perfecte harmonie van zijn tuintjes wenst te bewaren. Met opgetrokken bermuda, een kw’tje rond zijn middel en microfoon in de hand belooft hij ons een rondleiding langs vergeten groenten, nieuwe spittechnieken en Japanse tuintjes. Maar wat het hoogtepunt van Open Tuinendag moet worden, dreigt langzamerhand te veranderen in een rondleiding langsheen de relaties en intriges van de verschillende moestuinders, die naast de onderlinge geschillen en verschillende groenten, ook een gemeenschappelijk wantrouwen tegenover buitenstaanders en pottenkijkers delen.

Als publiek kan u zich echter geen betere rondleiding wensen. Wandelend door de vele volkstuintjes tuimelt het publiek van de ene hilarische situatie in de andere. De voorstelling volgt geen duidelijke verhaalstructuur, maar is opgebouwd als een aaneenschakeling van verschillende losse gebeurtenissen, nu eens komisch, dan weer vertederend. Het is in deze kortstondige momenten dat we de moestuinders leren kennen. Zo ontmoeten we pijnlijk herkenbare figuren die met zoveel overtuigingskracht worden neergezet dat het soms moeilijk wordt de spelers van toevallige passanten te onderscheiden. De acteurs vermengen zich met het publiek, en betrekken de toeschouwers actief bij het spel. Fictie en realiteit komen in deze volkstuintjes zeer dicht bij elkaar te liggen.

U moet zich echter niet aan een dolkomische klucht verwachten, want met gelaagde teksten en de nodige portie humor weet Studio Orka met Warmoes maatschappelijke thema’s zoals discriminatie en vervreemding naar voren te brengen. De verzameling van moestuinders vormt hierbij een soort van microkosmos die doet denken aan onze gemeenschap en de daaruit voortkomende reacties op wat onbekend en vreemd is. Met de afgesloten volkstuintjes als locatie weet Warmoes zijn inhoud en setting dan ook op harmonieuze wijze met elkaar te verweven.

Studio Orka plaats met deze voorstelling vol verrassingen, humor en poëzie zijn publiek met de voeten in de aarde en het hoofd in de wolken. Met een brede glimlach trek je het poortje van de volkstuintjes achter je dicht, stilletjes namijmerend “…oh what a beautiful garden, oh what a beautiful day…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + twee =