WERCHTER 2011: Queens Of The Stone Age :: donderdag 30 juni, Main Stage

“Let’s party”, spreekt Josh Homme het publiek toe als introductie van Queens Of The Stone Age, waarna de baslijn van “Feel Good Hit Of The Summer” het feest op gang trekt. Een dijk van een plaat hebben de Queens al eeuwen niet meer uitgebracht, maar live zijn ze gelukkig nog altijd de pletwals van weleer.

Benieuwd of Joke Schauvliege ergens op de wei stond toen tienduizenden, ‘C-c-c-c-cocaine!’ brullend, probeerden het monstervolume van Queens Of The Stone Age te overtreffen. Het gezelschap rond dronken rosse reus Josh Homme lijkt niet onder de indruk van welke geluidsnorm dan ook en brengt een oorverdovende greatest hitsset mee naar de eerste festivaldag. Kwam de band in mei nog twee keer langs met het materiaal van de eerste plaat uit 1998, dan laat Queens Of The Stone Age dat materiaal in Werchter volledig links liggen ten voordele van een set waarmee zelfs de niet-fans op de wei geplezierd worden.

En als dat niet het geval zou zijn, dan worden ze hoe dan ook omver geblazen door uithalen als “You Think I Ain’t Worth A Dollar, But I Feel Like A Millionaire” en een verschroeiend “Better Living Through Chemistry”. Dat alle vocale verplichtingen op Homme’s nek terecht komen, stoort bovendien hoe langer hoe minder. Goed, Mark Lanegan zou best nog eens mogen komen meebrommen, maar zeven jaar na zijn gedwongen vertrek stel je vast dat je Nick Oliveri’s rol van brulboei eigenlijk niet meer mist.

Dat Queens Of The Stone Age vóór Linkin Park moet spelen, is op zijn minst vreemd te noemen en zorgde ongetwijfeld voor — terechte — nervositeit in het artiestendorp. Probeer immers maar eens een afsluitende kopstoot bestaande uit het donderende “Go With The Flow”, hitje “No One Knows” en een episch “Song For The Dead” te overtreffen.

Geen noot van kritiek? Weerom een vlekkeloos parcours voor QOTSA? Dat nu ook weer niet. Hopelijk betekent de huidige tournee van de band het einde van een hoofdstuk. Homme en co hebben in het verleden hun sporen verdiend, en daar op Werchter nog eens overdadig de vruchten van geplukt, zij het met krek dezelfde setlist als op Glastonbury én met een herkauwd mopje dat tijdens de doortocht in de AB ook al te horen viel, over niet meer maar ook niet minder drinken. Heel hoog tijd dus voor nieuw materiaal, liefst van het niveau van de eerste drie platen. Anders dreigen de Queens in het circuit van de oude rockers te belanden. En het laatste dat we willen, is deze band op de affiche van TW Classic tegenkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 1 =