Flying Lotus :: Cosmogramma

Wij hebben een behoorlijke boon voor muzikale omnivoren die zich niets aantrekken van genres of conventies. Als ze dan ook nog eens muzikant zijn en hun fascinatie voor all things musical kunnen omzetten naar boeiende muziek kan het al helemaal niet meer stuk. U begrijpt dus dat Steve Ellison (aka Flying Lotus, kortaf FlyLo) een grote muzikale vriend is ten huize uwer dienaar.

Dat we daar niet alleen in zijn, kan blijken uit de gigantisch hoge verwachtingen die voor FlyLo’s nieuwe album heersten op het internet. De man debuteerde in 2006 met het indrukwekkende maar nogal eenvormige 1983 en wist in de volgende jaren zijn reputatie te cementeren met het uitstekende Los Angeles, een resem EP’s, enkele goedgemikte gastproducties en sterke liveshows. Met Cosmogramma bereikt hij een voorlopig hoogtepunt door zijn muzikale reikwijdte enorm uit te breiden en toch zijn signature sound te behouden.

Het is al meteen vanaf het begin duidelijk dat Flying Lotus niet is blijven stilstaan bij de spacy instrumentale hiphop van Los Angeles, maar zijn muziek heeft meegenomen op de spirituele ruimtewandelingen die als inspiratiebron dienden voor Cosmogramma. Hiphop en IDM blijven de hoofdingrediënten, maar we horen evengoed stukken naar Squarepusher neigende basgitaarfusion ("Pickled!") en zelfs nummers die een soort van eigen take op free jazz zijn met losgehende drums en melodische saxofoonlijnen (zoals het toepasselijke getitelde "Arkestry" en "Recoiled").

Dat groottante Alice Coltrane nog steeds een van de grote muzikale voorbeelden is, mag ook blijken uit de vele atmosferische stukjes harp die overal op de plaat te vinden zijn en een constant terugkerend thema vormen (zoals bijvoorbeeld in "Intro/A Cosmic Drama" of in "Drips/Auntie’s Harp"). Hoewel hij nooit met haar heeft samen kunnen werken in levenden lijve, slaagt hij er op Cosmogramma wel in om een van zijn andere grote muzikale helden te strikken voor een feature. In "… And The World Laughs With You" leent Thom Yorke zijn vocals voor een galmende track die smaakt naar meer (wij zeggen geen nee tegen een samenwerkingsplaat). In "Table Tennis" komt oudgediende Laura Darlington (mevrouw Daedelus, ze zong ook al "Auntie’s Lock/Infinitum" op Los Angeles) nog vocals verstrekken op een track die botsende pingpongballetjes (!) als ritme gebruikt.

Een van de hoogtepunten van de plaat is "Do The Astral Plane" waarin melancholische strijkers gekoppeld worden aan stuiterende synths, etherische vocale samples en een uiterst dansbare beat. Ook opvolger "Satelllliiiiiteee" is een schot in de roos met haar aanstekelijk sambaritme en ambient geluidstapijtje. Het is een van FlyLo’s belangrijkste stijlkenmerken om zijn ontwrichte beats te koppelen aan volle ambiente soundscapes. Door daar dan nog eens een heleboel andere zaken bij te voegen, is hij erin geslaagd om zich een muziekstijl eigen te maken die maar weinigen hem voordoen. Raakvlakken met Madlib zijn er, en The Gaslamp Killer heeft ook een vergelijkbare aanpak, maar toch kan je zonder moeite FlyLo’s stijl herkennen.

Met Cosmogramma bewijst Flying Lotus dat hij een van dé elektronische muzikanten is om in het oog te houden en die mogelijk het uitzicht van de elektronische muziek zal gaan bepalen in het volgende decennium. Was Los Angeles al een uitstekende plaat, dan is Cosmogramma de overtreffende trap. Het is vooral een bijzonder coherent en gevarieerd album met een uitgesproken eigen geluid dat straalt van de ambitie en dat alle concurrentie ver achter zich laat.

http://flying-lotus.com/
http://www.myspace.com/flyinglotus
http://flying-lotus.com/
Warp

verwant

Flying Lotus :: The Room/You Don’t Know

De enigmatische Flying Lotus vouwt weer zijn bloembladeren open....

Thundercat

9 april 2022De Roma, Borgerhout

In het adresboekje van wonderbassist Stephen ‘Thundercat’ Bruner kom je wel wat namen tegen. Op de eerste plaats Flying Lotus, op wiens platenlabel Braindfeeder hij al vier platen uitbracht. Vlak onder producer FlyLo: vaste kompaan Kendrick Lamar, op wiens magnum opus To Pimp A Butterfly Thundercat voor het gros van de baslijnen tekende. En verder op de lijst: muzikale vernieuwers zoals Kamasi Washington, Erykah Badu, Childish Gambino, Louis Cole, Ty Dolla $ign en Steve Lacy. Zelfs Prince was fan! Om maar te zeggen: Thundercat is waanzinnig hot. Maar Thundercat is gewoon ook waanzinnig goed bezig. Met zijn laatste album It Is What It Is uit 2020 scoorde hij onlangs een Grammy Award for Best Progressive R&B en bevestigde hij zijn transitie van topmuzikant tot superster. De inspiratie voor de opvolger van Drunk uit 2017 vond Bruner jammer genoeg in het overlijden van Mac Miller. Als een hommage aan zijn vriend en medemuzikant maakte hij een album over liefhebben en verliezen, volgens het fatalistische inzicht dat de dingen zijn wat ze zijn. Maar de vijftien vaak korte songs, samengebald tot een krachtig kunstwerk van 38 minuten lang, nodigen de luisteraar ook uit op een onweerstaanbaar muzikaal feest. Met zijn zwoele falsetstem verrijkt met effecten en zijn eigenzinnige mix van soul, funk, jazz, hiphop en elektronica creëert Bruner intimistische en tegelijk uiterst dansbare klanksculpturen. Thundercat live bezig zien is een belevenis. In 2017 stond hij met een band met even fantastische muzikanten op het podium van De Roma en maakte hij van elk nummer een waanzinnig nieuwe versie. “Thundercat trakteerde het publiek op een bijna twee uur durende beleving, die bij een loutere luisterbeurt van de platen onmogelijk verkregen zou kunnen worden”, vatte De Beren Gieren het samen. “Miraculeus hoe snel en geïnspireerd zijn vingers over de arm van zijn zessnarige basgitaar dansten”, schreef De Standaard na een eerder passage in ons land. Mis deze unieke ontmoeting met het wonder van de hedendaagse R&B niet! Bron: ©de Roma

Flying Lotus :: Yasuke

Onder de naam Flying Lotus (a.k.a. FlyLo), maakt Steven...

Flying Lotus & Thundercat :: Black Gold

Flying Lotus en Thundercat vielen beiden nog in de...

Flying Lotus :: Fire is Coming

Wie de voorbije jaren stevige knellingen ondervond in het...

aanraders

Richard Thompson :: Ship to Shore

Richard Thompson is 75 jaar, maar verkeert dezer dagen...

King Hannah :: Big Swimmer

Beste maatjes Hannah Merrick en Craig Whittle trokken in...

Cigarettes After Sex :: X’s

Derde plaat voor Greg Gonzalez, en ook deze keer...

Shubil :: Patterns

Cocktails bestaan bij de gratie van het mengen van...

John Grant :: The Art Of The Lie

Van John Grant is geweten dat hij via tekst...

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in