Flying Lotus :: The Room/You Don’t Know

De enigmatische Flying Lotus vouwt weer zijn bloembladeren open. Een opmerkelijk ontspannen dubbelsingle is het resultaat. Of is dit slechts schijn? Vertel ons alle, Vadertje Lotus.

De enigmatische Flying Lotus vouwt weer zijn bloembladeren open. Deze keer niet met een adrenalinestoot van geluiden uit alle hoeken van ons universum, maar een opmerkelijk zachtaardige dubbelsingle: “The Room” en “You Don’t Know”. Opgelucht ademhalen bij een happy end. Of is dit slechts een open einde en schuilt de dreiging nog steeds om de loer?  We hopen het snel te kunnen ontdekken.

Het brein van Steven Ellison, aka Flying Lotus, kan gerust een natuurfenomeen genoemd worden. Maar wel een waar we geen nederzetting op zouden bouwen. De binnenkant van de man’s schedelpan herbergt een knetterende oersoep, een borrelende magmakamer die werkelijk elk moment tot uitbarsting kan komen. Dit resulteert in een niet aflatende stroom aan singles, albums, remixes en soundtracks. Het geluid dat bij zo’n eruptie tot stand komt, is moeilijk in woorden te vatten. Maar goed, dat is nu eenmaal waar wij onze tijd mee vullen, zodus hier onze verdienstelijke poging: een interstellaire mix van cosmic jazz, hiphop, breakcore en Nintendogeluidjes. De man mag dan wel afkomstig zijn uit het zonnige Los Angeles, deze klanken komen van een plaats waar tijd en ruimte vervagen. We vermoeden dat groottante Alice en haar man John Coltrane goedkeurend zouden geknikt hebben tijdens het luisteren.

Geen wonder dus dat het kruin van de hiphopwereld op haar knietjes zit om met de man samen te werken.  Little Dragon, Thundercat, Kendrick Lamar, zelfs David Lynch verdronken al eens in zijn elektronische tornado’s. Op deze nieuwste duorelease, “The Room” en “You Don’t Know”, netjes samen uitgebracht als betrof het een pakje Twix, is het de beurt aan soulzanger Devon Tracy. Wij waren dus enorm benieuwd door wat voor een psychopathische mangel zijn warme stem gehaald zou worden.

Maar niets van dat alles. Deze duorelease klink behoorlijk… mellow. De zachtere kant van de knoppengoochelaar die we reeds hier en daar hoorden op laatste langspeler You’re Dead!  duikt hier opnieuw op. In “The Room” – eigenlijk gewoon het instrumentale nummer “Crust” uit de vorige release Yasuke op zang gezet – voert Devon Tracy ons weg uit een mysterieuze, beklemmende kamer richting de wijde open zee. Vrijheid. Eenzelfde opluchting horen we op “You Don’t Know”, met zijn zachte strijkers, elektronica en orgeltje. Al mogen we na deze ontsnapping niet te hard op de lauweren rusten; een dreigend tokkelgitaartje doet vermoeden dat de kamer uit de titel zijn spiedend oog op ons houdt. Doorheen de songs steekt dit gevoel af en toe op om dan weer om de hoek te verdwijnen in een staccato baslijn zoals we ze wel vaker horen by FlyLo.

Okee, misschien is deze mysterieuze ondertoon wat vergezocht, maar gezien de voorliefde van de heer Ellison voor illustere eindes en horrorfilms is enige waakzaamheid wel aan te raden. Krijgen we het volledige verhaal rond Flying Lotus, deze bevreemdende kamer, en onze ontsnappingspoging nog te horen in verdere nieuwe muziek? Wij hopen ten zeerste van wel. Want als deze Lotus zich opent, weet je nooit wat aan te treffen.

Warp Records

recent

JD Morvan / Victor Matet / Cesc & EFA :: Vaarwel Birkenau

Vaarwel Birkenau toont de Holocaust van binnenuit. Overlever Ginette...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

verwant

Thundercat

9 april 2022De Roma, Borgerhout

In het adresboekje van wonderbassist Stephen ‘Thundercat’ Bruner kom je wel wat namen tegen. Op de eerste plaats Flying Lotus, op wiens platenlabel Braindfeeder hij al vier platen uitbracht. Vlak onder producer FlyLo: vaste kompaan Kendrick Lamar, op wiens magnum opus To Pimp A Butterfly Thundercat voor het gros van de baslijnen tekende. En verder op de lijst: muzikale vernieuwers zoals Kamasi Washington, Erykah Badu, Childish Gambino, Louis Cole, Ty Dolla $ign en Steve Lacy. Zelfs Prince was fan! Om maar te zeggen: Thundercat is waanzinnig hot. Maar Thundercat is gewoon ook waanzinnig goed bezig. Met zijn laatste album It Is What It Is uit 2020 scoorde hij onlangs een Grammy Award for Best Progressive R&B en bevestigde hij zijn transitie van topmuzikant tot superster. De inspiratie voor de opvolger van Drunk uit 2017 vond Bruner jammer genoeg in het overlijden van Mac Miller. Als een hommage aan zijn vriend en medemuzikant maakte hij een album over liefhebben en verliezen, volgens het fatalistische inzicht dat de dingen zijn wat ze zijn. Maar de vijftien vaak korte songs, samengebald tot een krachtig kunstwerk van 38 minuten lang, nodigen de luisteraar ook uit op een onweerstaanbaar muzikaal feest. Met zijn zwoele falsetstem verrijkt met effecten en zijn eigenzinnige mix van soul, funk, jazz, hiphop en elektronica creëert Bruner intimistische en tegelijk uiterst dansbare klanksculpturen. Thundercat live bezig zien is een belevenis. In 2017 stond hij met een band met even fantastische muzikanten op het podium van De Roma en maakte hij van elk nummer een waanzinnig nieuwe versie. “Thundercat trakteerde het publiek op een bijna twee uur durende beleving, die bij een loutere luisterbeurt van de platen onmogelijk verkregen zou kunnen worden”, vatte De Beren Gieren het samen. “Miraculeus hoe snel en geïnspireerd zijn vingers over de arm van zijn zessnarige basgitaar dansten”, schreef De Standaard na een eerder passage in ons land. Mis deze unieke ontmoeting met het wonder van de hedendaagse R&B niet! Bron: ©de Roma

Flying Lotus :: Yasuke

Onder de naam Flying Lotus (a.k.a. FlyLo), maakt Steven...

Flying Lotus & Thundercat :: Black Gold

Flying Lotus en Thundercat vielen beiden nog in de...

Flying Lotus :: Fire is Coming

Wie de voorbije jaren stevige knellingen ondervond in het...

Les Ardentes komt met Flying Lotus, Jurassic 5 en meer

Les Ardentes drukt vandaag een flink aantal namen bij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in