Liars :: Sisterworld

Muziek is voor velen een product geworden, inwisselbaar en snel consumeerbaar. Het wie, hoe en waarom doet er niet meer toe. Waar een album vroeger een lange aanloop kende, inclusief met mondjesmaat vrijgegeven informatie (die niet eens gecontroleerd kon worden), heeft vandaag iedereen de plaat al gehoord en besproken nog voor een groep heeft laten weten dat de plaat niet lang meer op zich zal laten wachten.

Maar zelfs in de huidige web 2.0-dagen waar een gerucht de ronde doet nog voor het goed en wel zijn eerste stapjes heeft gezet, slagen sommige bands er nog wel in een verhaal te creëren en zo de spanning langzaam op te bouwen. De weinige informatie die werd vrijgegeven naar aanleiding van Joanna Newsoms Have One On Me hield de fans op het puntje van hun stoel en ook Liars wisten met de website http://www.thesisterworld.com de geruchtenmolen rond een nieuwe plaat op gang te houden zonder dat er ook maar een feit van bevestigd raakte.

Ondertussen heeft iedereen zijn oordeel over Newsoms derde plaat gevormd (geniaal) en ligt ook Sisterworld, Liars’ vierde plaat, in de rekken. Na drie heel gelijke en toch verschillende albums (telkens rond een ander concept opgebouwd) stelde de band lichtjes teleur met de titel- en conceptloze vierde plaat. Hoewel de band concurrerende postpunkbands nog steeds ver achter zich liet inzake originaliteit en lef, moest hij de duimen leggen tegenover de eigen platen. Liars was een goede plaat, maar verraste niet.

Hoewel de website weinig tot geen informatie vrijgaf, kwam tenslotte de bevestiging dat het nieuwe album niet alleen de naam Sisterworld zou dragen, maar dat er ook een concept aan de grondslag lag: ditmaal was L.A. de inspiratiebron voor de band. De leden stelden zich de vraag of er ook een andere wereld zou zijn, eentje die ze verkozen boven deze stad van de engelen waar onrecht en criminaliteit tastbaarder lijkt te zijn dan in andere (groot)steden. Jammer genoeg heeft deze intrigerende vraag niet geleid tot een nieuwe Drum’s Not Dead of They Were Wrong, So We Drowned maar tot een simpele herhalingsoefening.

Het geluid van het trio is ondertussen genoegzaam bekend en was al uitgepuurd met Drum’s Not Dead. Liars wist het nog in een jasje van rock, punk en hardcore te gieten, maar zelfs dat was een zwakke poging in vergelijking met de vorige albums. Dat op Sisterworld teruggegrepen wordt naar wat al gebeurd is, pleit dan ook niet voor de band. Uiteraard valt er weinig af te dingen op "No Barrier Fun" dat zowel naar Bauhaus knipoogt als naar electro-hiphop en bovendien strijkers incorporeert. En ook de aan Beastie Boys verwante hardcore van "Scarecrows On A Killer Slant" mag verrassend anders heten, toch beklijft het niet.

Het grote probleem van Liars ligt in het eigen verleden. Tal van andere bands zouden een arm of been veil hebben voor het naargeestige "Proud Evolution" of zonder nadenken hun ziel verkopen voor de knappe manier waarop blazers geïncorporeerd worden in het door merg en been snijdende "Goodnight Everything", alleen volstaat dit voor Liars niet. Songs als "Drip" (een paranoïde track), "The Overachievers" (Liars goes garage) en "I Still Can See An Outside World" (schizofreen en introvert) overklassen moeiteloos het gros van het peloton, maar over de eigen (hoog gelegde) lat raken ze niet.

Sisterworld is een inventieve, baanbrekende en gedurfde plaat. Een die moeiteloos elementen uit hardcore, new wave, postpunk en zelfs avant garde en hiphop samenvoegt tot een intrigerende conceptplaat. De nummers vormen, ondanks hun verschillende inslag en schizofrene natuur, een rigide geheel dat treffend de paranoïde gevoelens van de band alsook het verlangen naar een andere wereld verkondigt. Het klopt allemaal, alleen is er een grote en niet te vermijden maar: Liars kan niet alleen beter, maar heeft dat ook al bewezen. Sisterworld zou een geniale plaat zijn, mocht het er niet eentje van Liars geweest zijn, want van de eerste van de klas wordt net dat ietsje meer verwacht.

Liars speelt op 26 mei in de Botanique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes − 1 =